Oblíbený nápoj v ohrožení, kávy začíná být nedostatek

Lidé, kteří se nemohou obejít bez své oblíbené kávy, by měli zpozornět.

Podle International Coffee Organization (ICO), mezivládní organizace spojující země produkující kávu se sídlem v Londýně, totiž v následujících pěti letech hrozí nedostatek této komodity na světovém trhu.

Organizace tak ve své nejnovější zprávě uvádí, že už nyní jsou zásoby kávy malé, poptávka po ní převyšuje nabídku. "Zásoby kávy byly na konci prosince 2009 asi 22 miliony žoků, ještě v září to přitom bylo přes 26 milionů žoků," uvedla organizace ve zprávě.

Práce pro půl miliardy

Káva je po ropě druhou nejdůležitější komoditou a na jejím pěstování, zpracování a distribuci k zákazníkům se podílí na celém světě 500 milionů lidí.

Hlavním důvodem pro snižující se zásoby kávy je to, že farmáři nemají kvůli jejím nízkým cenám zájem ji pěstovat. Spotřeba kávy navíc rok od roku roste, stále více kávy se vypije v Asii.

Letošní úrodu navíc ohrožuje suché počasí v Brazílii a Vietnamu, kde některé pěstitelské oblasti již hlásily rozsáhlé škody. Vietnam kromě toho zadržuje dodávky kávy na světové trhy s cílem zvýšit její cenu, což vytváří tlak i na krátkodobý růst cen.

Podle šéfa ICO Nestora Osoria byla průměrná globální produkce kávy v uplynulých pěti letech přibližně 123 milionů žoků. To však nedokáže uspokojit celou spotřebu, která se v roce 2000 pohybovala na úrovni 104 milionů žoků, v roce 2005 to již bylo 115 milionů a v minulém roce se celosvětově spotřebovalo 132 milionů žoků.

"V exportních zemích jsou sklady prakticky prázdné a většina zásob se koncentruje ve státech, které kávu musejí dovážet," uvedl Osorio.

Asie začíná pít kávu

Průměrné roční tempo zvyšování poptávky po kávě dosahuje 2,6 procenta.

Analýza společnosti Colosseum počítá s tím, že poptávka po kávě navíc stále poroste. "Díky mírné návykovosti na tento nápoj a růstu celosvětové populace se v následujících letech nepředpokládá obrácení nastoleného trendu," uvedli analytici.

Analýza společnosti Colosseum navíc potvrdila, že se poptávka po kávě nesnížila ani v uplynulé globální recesi.

Podle průzkumu americké National Coffee Association zůstal počet lidí pijících kávu nezměněný. 56 procent respondentů starších než 18 let uvedlo, že den před anketou pili kávu, což je stejná hodnota jako v letech 2009 a 2008.

A zatímco v Evropě nebo Spojených státech spotřeba kávy stagnuje, vzestupný trend spotřeby na člověka v současnosti převládá v jihovýchodní Asii (zejména Jižní Korea, Indonésie a Čína) a v Brazílii.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info