Konstrukce nové sušárny s přehřátou vodní parou

Sušení ovoce a zeleniny a dalších produktů je jeden ze základních potravinářských procesů, který se stále vyvíjí. Zásadně lze rozlišovat sušení horkým vzduchem ve fluidní vrstvě a sušení přehřátou vodní parou. Při sušení horkým vzduchem je materiál nasypaný na speciální pásy profukován teplým filtrovaným vzduchem. Rozdělovač umístěný v základně zařízení zajišťuje, že vzduch má potřebnou rychlost proudění. Kromě vlastního sušení lze zařízení na sušení ve fluidní vrstvě použít i k potahování částic. Pokud se povrch částic zvlhčí a zároveň osuší, slepí se částice do větších aglomerátů, které se snadněji rozpouštějí ve vodě než prášek. Velikost vytvářených částic závisí na původním materiálu, na proudění vzduchu a vlhkosti.

Druhou možností sušení je paradoxně použití přehřáté páry. Pára neobsahuje žádné kapičky vody a je vzhledem k „suchému stavu“ schopna přijmout více vodních kapiček než nasycená pára. Sušení přehřátou parou lze použít pro potraviny jako ovoce, zelenina, těstoviny, semena dýně, jablečné čipsy, ale i pro krmiva, a kosmetické a farmaceutické produkty.

Konstruktéři z Fraunhofer institutu ve Stuttgartu zkonstruovali zařízení, které pracuje jako atmosférický otevřený systém. Horní prostor, kde působí přehřátá pára, je zakrytý, spodní prostor je otevřený. Přehřátá pára, která je lehčí než voda, stlačuje kyslík dolů a současně zabraňuje vnikání okolního vzduchu. Konstrukce je jednodušší než uzavřený tlakový systém a lze použít libovolné dopravníky (pásové, spirálové, bubnové). Musí jen být vytvořena hustá parní vrstva. Přesycená pára následně kondenzuje, kondenzát se použije jako provozní voda, těkavé látky se oddělí a dále využijí.

Po sušení je možno použít šokové zchlazení materiálu proudem studeného vzduchu, což se osvědčilo u jablečných čipsů, které se staly obzvlášť křupavými.

K získání tepla k sušení je možno používat elektrické nebo solární zařízení nebo teplo vzniklé ve výrobních procesech.

Výhodou sušení přehřátou parou je lepší přestup tepla a jeho lepší penetrace do sušeného materiálu. Na rozdíl od sušení horkým vzduchem se doba sušení dá zkrátit z hodin na minuty. Zároveň se šetří energie, krátká doba ošetření je šetrnější vůči výrobku, snižuje se nebezpečí výbuchu.Vyloučením kontaktu materiálu s kyslíkem je zajištěna ochrana produktu před oxidací.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info