Souhrn událostí uplynulého dne - 20.4.2010
21.04.2010 | Agris
Přibude nová značka pro kvalitní české potraviny. Sjednotí ty regionální
V záplavě log, které mají upozornit na kvalitní české výrobky, přibude další - Regionální potravina. Ministerstvo zemědělství tak chce označovat výrobky, které budou zaručovat místní jedinečnost a domácí kvalitu, a sjednotit tak jednotlivé regionální značky potravin. Aby mohly domácí potraviny toto označení používat, musí zvítězit v krajských soutěžích o nejlepší místní produkt. "Již koncem léta by se tak na trhu měly objevit první výrobky označené touto novou novou značkou," říká ředitel odboru komunikace ministerstva zemědělství Hugo Roldán.
Zemědělci mohou čerpat podporu na krajinné prvky
Zemědělci, kterým budou prostřednictvím Agentur pro zemědělství a venkov zaevidovány vnitřní krajinné prvky, budou moci na jejich plochu již letos obdržet některé konkrétní platby (přímé platby, doplňkové platby, dotace farmářům v oblastech se zhoršenými přírodními podmínkami - tzv. LFA platby a podpory na agro-environmentální opatření). „Krajinné prvky mají pozitivní vliv na zemědělskou krajinu, které jsou nedílnou součástí. Nyní mají nově zemědělci možnost na krajinné prvky uvnitř půdních bloků pobírat dotace, jako by to byla zemědělská půda,“ řekl Jiří Urban náměstek ministra zemědělství.
Češi loni utratili za výrobky fair trade rekordní sumu
Spotřeba výrobků s označením fair trade, které je symbolem takzvaného spravedlivého obchodu, loni v tuzemsku vzrostla o 22 procent, Češi za ně utratili rekordních 50 milionů korun. Nejvíce lidé nakupují kávu, čaj, čokoládu a další cukrovinky. Vyplývá to z průzkumu agentury Green marketing a Asociace pro fair trade. "Nárůst spotřeby fair trade produktů v České republice je velmi rychlý, od roku 2005 se zvýšil o 1600 procent," uvedl předseda Asociace pro fair trade Jiří Hejkrlík. S růstem poptávky se rozšiřuje také sortiment. Na konci roku 2009 bylo v nabídce přibližně 2500 výrobků.
Geolog: Sopečný prach může ovlivnit počasí i úrodu
Mračna sopečného prachu ve stratosféře mohou ovlivnit počasí a úrodu v příštích dvou až třech letech na velké části Země. Jak velký dopad bude mít aktivita islandského vulkánu Fimmvorduhals, se podle šéfa Geologického ústavu Akademie věd Václava Cílka zatím říci nedá, ale dějiny lidstva ukazují, že sopečné výbuchy vedly i k zániku civilizací. Sopečný prach ve stratosféře je podle Cílka globální problém, protože ho proudění na rozhraní mezi troposférou a stratosférou zhruba ve výšce deset kilometrů roznese po celé zeměkouli.
Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství
Další články v kategorii
- SVOL: Dřeva na trhu je méně díky menším kůrovcovým škodám, ceny mírně stouply (23.04.2024)
- Plzeňské plantáže jahod spasily před mrazem ochranné plachty (23.04.2024)
- Obce se zlepšují v třídění komunálního odpadu, ukazují data MŽP (23.04.2024)
- Svaz včelařů: Výnos medu může být letos oproti loňsku poloviční až třetinový (23.04.2024)
- Agrovoltaika by v Česku mohla vzniknout na více než 70 000 hektarech půdy (23.04.2024)
- Bublinkový čaj udělal miliardáře z půltuctu Číňanů. Trh je však stále těsnější (23.04.2024)
- Chladné počasí zastavilo rojení kůrovce, hrozba kalamity je zatím malá (23.04.2024)
- V Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů (23.04.2024)