Boj o peníze po roce 2013

Představa více jak 40 miliard euro ročně vynaložených na Společnou zemědělskou politiku je červený hadr pro mnoho zájmových skupin. Naplno se rozpoutal boj o zemědělský rozpočet. Byly publikovány základní politické studie. Tři scénáře vývoje Společné zemědělské politiky po roce 2020 obsahuje studie, kterou zadala Evropská Komise (Preparing for Change, contract No.: 30-CE-0200286/00-21). Všechny tři scénáře počítají s redukcí rozpočtu na zemědělství po roce 2013.

První scénář: 20 procent celková redukce rozpočtu, zavedení jednoduchého platebního systému pro celou EU, plné odpojení plateb od produkce, 30 procent pokles přímých plateb a 105procentní nárust rozpočtu pro rozvoj venkova (fondu EAFRD). Druhý scénář: Vychází ze stávající situace po střednědobé revizi Společné zemědělské politiky (Health Check) a obsahuje zachování vyšších plateb v 1.pilíři (přímé platby a tržní nástroje) než-li ve druhém pilíři (rozvoj venkova-EAFRD), pokračování legislativy, která vyplývá z Health Check, zachování některých plateb v závislosti na produkci, plošná platba jen na základě národního rozhodnutí, 15 procenty poklesu přímých plateb a 45 procenty navýšení rozpočtu pro rozvoj venkova. Třetí scénář: Plná liberalizace, 75procentní redukce zemědělského rozpočtu, odstranění přímých plateb a tržních nástrojů, 100procentní nárůst finančních prostředků pro rozvoj venkova ( EAFRD).

Zemědělský výbor Evropského Parlamentu zveřejnil svůj názor na budoucí vývoj Společné zemědělské politiky po roce 2013 formou tzv. sdělení. Reportér, pan Gorge LYON představil 20tistránkový materiál 24. března 2010 ( č. 2009/2236(INI)). Návrh se drží těchto zásad: Vyšší adresnost plateb - více finančních prostředků do tzv. veřejného zboží (public goods). Spravedlivější Společná zemědělská politika pro všechny státy EU 27. Zelenější Společná zemědělská politika pro 21. století. Do diskuse vstoupila svojí deklarací i skupina 22 ekonomů, kteří volají po cílenějších platbách a větší liberalizaci Společné zemědělské politiky. COPA-COGECA (nejsilnější farmářské lobbyistické uskupení) připravuje svoji definitivní verzi politické koncepce Společné zemědělské politiky ke zveřejnění na konec dubna.

Již teď je ale jasné, že hlavním tématem bude zachování výše příjmů pro zemědělce, zabezpečení dostatku potravin pro rostoucí populaci lidí a dostatečně silný rozpočet na zajištění zemědělské produkce ve měnícím se klimatu. Stranou nezůstaly ani vlivné nevládní organizace (Bird life International, BEE, IFOAM,WWF) a zveřejnily svůj společný návrh na 32 stranách v prosinci 2009. Základem je slogan: „Veřejné peníze za veřejné zboží“ a obsahuje zejména platby na základě kontraktů, transparentnost plateb a zachování základní minimální platby pro farmáře. Samozřejmě, existuje i řada dílčích aktivit zemědělského lobby, zejména ze strany nových členských států, které volají po vyrovnání nespravedlivých tzv. „přímých plateb“.

Etapu návrhů ukončí Evropská Komise na konci roku, kdy předloží svůj návrh budoucí Společné zemědělské politiky po roce 2013 a pak se naplno rozběhne tvrdé vyjednávání. Pouze návrh Zemědělské výboru Evropského Parlamentu však obsahuje alespoň náznak k vyrovnání plateb mezi jednotlivými státy Evropské Unie. V České republice chybí důsledná analýza předložených návrhů a rozpracování do alternativ, vyjádřených pravděpodobnými scénáři zejména finančních dopadů na Českou republiku.

Michal Pospíšil, zahraniční tajemník ASZ ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info