Souhrn událostí uplynulého dne - 22.4.2010

Svaz: Mzdy v zemědělství zatím zůstávají na loňské úrovni

Agrárním odborům se nepodařilo prosadit požadovaný růst mzdových tarifů v zemědělství a příbuzných oborech, zůstávají zatím stejné jako loni. ČTK to dnes potvrdili vedoucí představitelé odborů a Zemědělského svazu ČR. Při růstu produktivity práce by však mohla růst pohyblivá složka mzdy, vyplývá z kolektivní smlouvy vyššího stupně, kterou má ČTK k dispozici. Obě strany se zároveň dohodly, že se k jednání o tarifech vrátí v červenci.

Senát potvrdil navýšení plateb zemědělcům o 1,5 miliardy korun

Národní dorovnávací platby zemědělcům pro letošní rok vzrostou o 1,5 miliardy korun a celkem by tak zemědělci mohli na těchto platbách získat 4,5 miliardy korun. Umožňuje to novela zákona o Pozemkovém fondu, kterou dnes přijal Senát a odeslal ji k podpisu prezidentu republiky. Novela umožňuje použít uvedených 1,5 miliardy z příjmů fondu. Předloha také přináší změny v hlasování v radě Pozemkového fondu. K tomu, aby se rada mohla usnášet, bude nově zapotřebí, aby se sešli alespoň čtyři její členové. Aby mohla přijmout rozhodnutí, bude nově zapotřebí většiny hlasů všech členů, nikoli jen těch přítomných.

Ministr zemědělství Jakub Šebesta se připojil k oslavám Dne Země

Dnes, při čtyřicátém výročí světového Dne Země, vysadil ministr zemědělství Jakub Šebesta alej jedlých kaštanů podél cesty mezi jihomoravskými obcemi Krumvíř a Brumovice. Akce se zúčastnili starostové obou obcí a místní občané. „Tímto krokem bych rád připomenul význam ochrany naší planety a zároveň chci naší obci věnovat užitečný krajinný prvek, který napomůže ke stabilizaci místní krajiny,“ sdělil ministr zemědělství Jakub Šebesta. Stromořadí 31 jedlých kaštanů bude dlouhé 300 metrů a bude věnováno památce místního rodáka Karla Svobody, řídícího učitele místní školy a významného folkloristy tohoto kraje, který zde byl iniciátorem kulturního dění po 2. světové válce.

Boj o peníze po roce 2013

Představa více jak 40 miliard euro ročně vynaložených na Společnou zemědělskou politiku je červený hadr pro mnoho zájmových skupin. Naplno se rozpoutal boj o zemědělský rozpočet. Byly publikovány základní politické studie. Tři scénáře vývoje Společné zemědělské politiky po roce 2020 obsahuje studie, kterou zadala Evropská Komise (Preparing for Change, contract No.: 30-CE-0200286/00-21). Všechny tři scénáře počítají s redukcí rozpočtu na zemědělství po roce 2013.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info