Madeta uzavře svůj závod ve Strakonicích

Madeta definitivně rozhodla o uzavření svého provozu ve Strakonicích.

Asi deset údržbářů několik týdnů zůstane, aby dokončili demontáž zařízení. Madeta podle mluvčí nabídne areál závodu nejspíš k prodeji. O záchranu závodu se snažila dva roky.

"Strakonický závod byl zaměřen na sušárenský provoz, který je nerentabilní už poměrně dlouho," uvedla Daňková. Snažili se provoz zachránit například spoluúčastí obchodního partnera Abeda Tabary. Ten však od tohoto plánu ustoupil. Pomyslnou poslední kapkou bylo omezení dodávek mléka od farmářů v regionu. "Teď už není důvod pro udržení provozu," doplnila mluvčí. Madeta přišla od dubna o 200.000 litrů mléka denně od družstva JIH.

Firma zatím nemá za toto mléko náhradu. Předjednané má dodávky asi 160.000 litrů denně, a to od srpna. Chce ale získat mlékárny v Jaroměřicích nad Rokytnou a v Moravských Budějovicích na Třebíčsku, tím by získala i nový zdroj mléka.

Ve strakonickém závodu se vyrábělo sušené mléko, pomazánkové máslo a sýr cottage. Před uzavřením většiny provozů měl závod 160 zaměstnanců.

Mlékárna Madeta má sedm závodů a ročně zužitkuje více než půl miliardy litrů mléka, což je pětina celkové produkce v zemi. Denně zpracuje kolem milionu litrů. Podnik vyrábí přes 239 různých výrobků, což ročně znamená asi 397 milionů kusů různých druhů potravin. Své produkty vyváží do 15 zemí světa, mimo jiné do Libanonu, Spojených arabských emirátů, Ruska, zemí Evropské unie, Asie, Afriky a Ameriky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info