Kůrovcová hrozba je na Rokycansku aktuální

V jarních měsících dochází k vývoji škůdců lesa. Je nezbytné, aby vlastníci lesa byli na pozoru a svoje lesy alespoň jedenkrát za čtrnáct dní prošli kvůli zjištění, zda smrkové porosty nejsou napadeny lýkožrouty a buďto sami a nebo prostřednictvím najatých těžařů učinili v případě potřeby nezbytný těžebně-asanační zákrok.

Kůrovců je několik druhů ale nejnebezpečnější z nich je lýkožrout smrkový. Lesklý tmavohnědý brouk velký 4-6 mm, který ve velkém množství a příhodných podmínkách napadá smrkové porosty. Jeho larvy se živí lýkem stromů a pokud je strom napaden větším počtem larev, uschne během několika týdnů. Z larev vylíhlí brouci pak nakladou vajíčka do okolních stromů a schnutí stromů se paprskovitě šíří do okolí.

Zvýšené poškozování stromů těmito drobnými brouky nastalo v souvislosti s extrémním suchem v roce 2003, které znamenalo značné oslabení lesních porostů a které se nadále klimaticky mírnými zimami, na srážky slabými jary a léty a zejména pak včas nezpracovanými polomy po větrných vichřicích nadále zhoršuje. Majitel lesa nebo jeho odborný lesní hospodář, v podmínkách území okresu Rokycany jsou to pro vlastníky lesa o výměře do 50 ha především Lesy České republiky, státní podnik Hradec Králové respektive jeho lesní správy Přeštice a Křivoklát s revíry Kamýky, Spálené Poříčí, Vysoká, Zbiroh a Skryje, musí neprodleně reagovat na výskyt čerstvě ptáky oloupaných kmenů dospělých smrků a samozřejmě i jednotlivých vývratů a zlomů smrku. Zejména nastojato oloupané kmeny signalizují bezprostřední ohrožení okolních zatím „zdravých” ale velmi často už také napadených smrků kůrovci. Na základě domluvy s odborným lesním hospodářem musí být reagováno poražením napadených stromů, jejich odkorněním nebo postříkáním chemickými prostředky a hlavně rychlým odvezením z lesa. Je to i jejich povinnost daná lesním zákonem č. 289/1995 Sb. Je záhodno aby se podobným způsobem chovali i vlastníci nelesních pozemků, na nichž rostou smrky napadené tímto hmyzem. Tito vlastníci jsou ovšem vázáni ještě povinnostmi danými zákonem č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.

Bližší podrobnosti k předcházení kůrovcové hrozbě, zejména pak kontakty na příslušné revírníky případně další odborné lesní hospodáře je možno obdržet na Městském úřadě Rokycany, odboru životního prostředí, na známé adrese Rokycany, Masarykovo náměstí 1 (radnice), 1. poschodí, číslo dveří 124, telefonní čísla 371 706 243 a 244.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info