Výrobky z Mrzkovic znají i v zahraničí

Kukuřičné mlýny jsou v celé České republice pouze tři. Na Vysočině pak jenom jeden, a to v Mrzkovicích u Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Vlastní ho rodina Kolářových a jeho provoz s 9 zaměstnanci pod hlavičkou společnosti Konkordia má v současné době na starosti Jan Kolář mladší.

Jaká je současná kapacita mlýna?

Ročně semeleme zhruba dva a půl tisíce tun kukuřice. Ovšem trend je, troufám si tvrdit, lehce prorůstový. Byť se musíme vypořádávat se silnou polskou konkurencí.

Kde kukuřici nakupujete? Tady na Vysočině?

Ne. Na Vysočině nepanují vhodné klimatické podmínky. Kukuřice tady nedozraje a zdejší pěstitelé ji pěstují pro zcela jiné účely. Surovinu nakupujeme od producentů ze severní a jižní Moravy, z Kolínska a také z jedné lokality na Chrudimsku. Zpracováváme vyzrálé kukuřičné zrno, geneticky neupravované a přirozeně bezlepkové.

Vaším hlavním produktem je tedy kukuřičná mouka?

Ne. Naším nosným produktem je kukuřičná krupice. Řeknu to ale jinak: produkujeme patnáct druhů jedlých výrobků a dva druhy krmných. Meleme mouku hrubou, polohrubou a tři druhy mouky hladké. Ty se od sebe liší nejen hrubostí, ale také obsahem škrobu a sklovitostí. Mezi výrobky našeho mlýna patří i hrubý vlákninový koncentrát, kukuřičná směs pro další tepelnou úpravu, to znamená pro výrobu křupek, a v neposlední řadě i potravinářské kukuřičné klíčky. Zapomenout bych neměl ani na náš BIO sortiment a bezlepkovou výrobu. Čtenáři by asi měli vědět i to, že naše firma vyrábí podle certifikovaných potravinářských standardů ISO HCCP.

Můžeme se u tohoto bodu chvíli zastavit? Co se tedy konkrétně vyrábí z kukuřičné krupice?

Devadesát procent kukuřičné krupice, kterou semeleme, je určeno pro výrobce takzvaných extrudovaných výrobků. Především to jsou křupky nebo křehké kukuřičné plátky. Zbývající část slouží k přímé konzumaci v podobě například kukuřičné kaše, takzvané polenty. Tu si od nás přímo kupují pekárenské provozy nebo prodejny zdravé výživy.

A z kukuřičné mouky?

Zůstanu-li u procentního vyjádření, tak padesát procent naší produkce je určeno pro výrobu suchých směsí. Ze čtyřiceti procent jsou přímo v pekařských provozech vyráběny sušenky, piškoty a další pečivo. Zbývající část kukuřičné mouky odebírají opět distributoři zdravé výživy, kteří ji prostřednictvím drobného balení uvádějí na trh.

Kdo jsou vaši odběratelé a vyvážíte také do zahraničí?

Začnu od konce. Odbyt máme v tuzemsku, ale vyvážíme také na Slovensko nebo do Švédska a Anglie. Krupici a mouku prodáváme většinou zprostředkova­telským obchodním firmám. Ale jak už jsem zmínil: mezi našimi odběrateli jsou i přímí odběratelé.

Jaké je vaše strojové vybavení?

Kombinujeme starší osvědčené mlýnské stroje české provenience s moderními zahraničními technologiemi. V současné době uvažujeme o nákupu nového zařízení, prostřednictvím kterého bychom mohli rozšířit možnosti dalšího zpracování našich výrobků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info