Souhrn událostí uplynulého dne - 23.4. – 25.4.2010

ČSÚ: V uplynulých dvou týdnech nejvíc zdražila jablka, o desetinu

V uplynulých dvou týdnech v obchodech nejvýrazněji zdražila jablka, a to o skoro 11 procent. O více než pět procent stoupla cena paprik a bílého pečiva. Zákazníci naopak méně platili za vepřovou pečeni s kostí, eidamský sýr či pšeničnou mouku. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Jablka obchodníci prodávali k 20. dubnu v průměru za 25,36 koruny za kilogram, tedy o 2,44 koruny dráže než o dva týdny dříve.

Senát schválil nová pravidla vodního zákona

Lepší ochranu vod před znečištěním, až pětimilionové pokuty, nová pravidla pro vodohodospodářské práce a jejich povolování a pro nakládání s vodou přináší novela vodního zákona, kterou dnes schválil Senát. Novela počítá také s tím, že povolení k provozování malé vodní elektrárny by úřad vydával na dobu nejméně 30 let. Pokud o to majitel požádá, úřad je o stejnou dobu prodlouží.

Produkce medu může být vyšší než loni, počasí zatím včelám přeje

Letošní produkce medu by mohla být vyšší než loňská. Zimu nepřežilo maximálně deset procent včelstev, zdravotní stav chovů je dobrý. ČTK to dnes řekl tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka. Skutečná výše úrody bude však záviset na vývoji počasí v dalších měsících. Loňská výroba zhruba 6900 tun medu patří z dlouhodobého hlediska k průměru. Dosavadní letošní počasí včelařům vyhovuje. Chovům prospěla dlouhá tuhá zima s následným rychlým nástupem jara.

Investice do bavlny se vyplácí

Investoři, kteří měli to štěstí a podařilo se jim nakoupit bavlnu v listopadu 2008 (dno), mohou oslavovat. Komodita zhodnotila během 17 měsíců o 110 procent. Od počátku roku vzrostla o 9,6 procenta. Bavlnu v posledních dnech podporuje řada nových fundamentálních faktorů, které tlačí cenu na nové několikaměsíční maximum. Z pohledu technické analýzy bavlna prorazila březnovou rezistenci a pokračuje růstu. Potenciál komodity ještě nemusí být zcela vyčerpán. Aktuální zprávy ze světa bavlny přiměly investory k nákupům. Indie, která je druhým největším pěstitelem bavlny na světě, zastavila exporty komodity, aby podpořila domácí nabídku a pomohla snížit ceny.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info