Kombinace železa a analgetik?

Použití prostředků tišících bolest (analgetik) je jednou z možných alternativ současné podoby chirurgické kastrace selat. Z důvodu zvýšených pracovních nákladů je nutné zodpovědět otázku, zda je možné kombinovat analgetika s preparáty železa.

V mnoha zemích je kastrace kanečků rutinním opatřením. Do sedmého dne života selat je v současné době povoleno provádět tento chirurgický zákrok v Rakousku bez narkózy, ale je nutné selatům podávat tišící prostředky doporučené veterinárním lékařem. V Německu doporučená chirurgická kastrace (v dubnu 2009) v souladu s usnesením „Düsseldorfské deklarace“ s aplikací nesteroidální antiflogistik (NSAID) byla již prověřena v řadě různých studií a hodnocena pozitivně. V různých experimentech byla k analgésii selat mj. používána účinná látka meloxicam.

Závěry

V této studii nebyly zjištěny žádné rozdíly mezi resorpcí železa ve směsi s meloxicamem a resorpcí meloxicamu samotného. Také po kombinaci obou látak přesáhla hladina železa v krevním séru referenční hranici. Směsná intramuskulární aplikace meloxicamu a dextranu železa znamenala pro zvíře jednorázovou injekční aplikaci a přitom dostatečně potlačila bolest a zajistila zásobení organismu selat železem, což bylo pozitivní z hlediska ochrany zvířat. Je ale nutné dbát na to, aby v souladu s ustanovením zákona o veterinárních léčivech ani chovatelé, ani veterinární lékaři tyto dva preparáty vzájemně nemísili. V souvislosti s tím se vyčkává, zda farmaceutický průmysl uvede na trh kombinovaný preparát.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info