EU předčí cíle omezení emisí skleníkových plynů

Výroční zpráva Evropské agentury pro životní prostředí z listopadu 2009 dokazuje, že EU učinila v oblasti omezení emisí skleníkových plynů pokrok. EU27 jako celek snížila emise mezi rokem 1990 a 2007 o 12,5 %.

Pokud jde o další cíle, situace se liší mezi EU15 a dvanácti ostatními členskými zeměmi. Podle posledních prognóz EU15 v období 2008 až 2012 dosáhne svého cíle snížení emisí o 8 % oproti roku 1990. Tyto cíle jsou národní a liší se v jednotlivých členských státech.

Deset dalších členských států EU má individuální cíle a v rámci Kjótského protokolu sníží emise v období 2008 až 2012 o 6 až 8 % oproti roku 1990. Kypr a Malta nemají v oblasti emisí žádné cíle.

Zpráva Komise uvádí, že již implementovaná opatření mají podle očekávání snížit emise EU15 do roku 2012 na 6,9 % pod úroveň základního roku. Očekávají se i další snížení emisí. U deseti států z EU15 se očekává redukce o 2,2 % díky prodeji kreditů z projektů realizovaných v třetích zemích na základě tří tržních kjótských mechanismů: Emission Trading System (ETS), Clean Development Mechanism (CDM) a Joint Implementation (JI). Plánované aktivity zalesňování, které vytvoří podmínky pro biologickou absorpci oxidu uhličitého z atmosféry, mohou přispět k redukci o další 1 %. Podle komisaře pro životní prostředí Stavrose Dimase by EU měla být schopna zredukovat emise alespoň o 20 % pod úroveň z roku 1990 do roku 2020. To ještě žádný region na světě nedokázal. Zpráva je optimistická, ale stopa nejistoty zůstává – dopad hospodářské krize na prognózy EU. Vážnost a dlouhé trvání krize může vést k revizi cílů EU.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info