Zemědělci dokončují jarní práce

Počasí posledních dnů umožnilo zemědělcům na Klatovsku téměř dokončit veškeré jarní práce na polích. Teď se ale obávají toho, aby nezesílily ranní mrazíky, nebo aby časté střídání deště se sluncem nenahrálo tvorbě plísní. Letos totiž oseli méně ploch než v minulých letech.

Za tento stav mohou přetrvávající nízké výkupní ceny obilí. „Ani v letošním roce nemáme žádnou vizi v tom, že by se ceny během roku zvýšily. Roste nerovnováha struktury mezi rostlinnou a živočišnou produkcí ve prospěch rostlinné produkce, což v praxi znamená snižování stavu zvířat.

Přebytek a nízké výkupní ceny

S tím dochází i ke snižování spotřeby krmného obilí, zvyšování zásob obilí a snížení cen rostlinných komodit,“ říká ředitelka Okresní agrární komory v Klatovech Jiřina Jandová.

„Dostáváme se do situace, kdy je přebytek obilí a velmi nízké výkupní ceny, které jsou hluboko pod výrobními náklady. Z tohoto důvodu dochází ke snižování ploch obilovin, což má za následek odklon od produkčního zemědělství. Zemědělci si proto pokládají otázku, co s půdou, která není využita pro potravinářskou produkci.

Nové bioplynové stanice

Jednou z možností, jak využít zemědělskou produkci, je výstavba bioplynových stanic a výroba tepla z biomasy a biopaliva pro dopravu. Takovéto využití zemědělské půdy má pozitivní vliv na životní prostředí. Odpad je kvalitní hnojivo, je možné využít odpadního tepla pro vytápění obcí a velký vliv má i na využití pracovních míst,“ pokračuje Jandová.

V našem okrese je již v provozu bioplynová stanice v Obchodním družstvu Soběšice „Zaseli jsme jarní pšenice, oves, připravujeme se na kukuřice. Výměry jsou nižší než v minulosti. Uvažujeme dokonce o tom, že například potravinářskou pšenici nejspíše zredukujeme na minimum. Zatím ji ale máme na 200 hektarech. Uvažujeme dokonce o tom, že bychom zvýšili na úkor obilovin výměry řepky, kterou máme nyní na 150 hektarech,“ říká předseda Rolnického družstva Úhlava Dolany Josef Balín.

Pěstování brambor se moc nevyplatí

Zemědělci se pustí během května také do sadby brambor. I těch bude letos na Klatovsku méně než v minulosti. Největším pěstitelem brambor na okrese zůstává Vesa Velhartice. „Oproti loňskému roku snížíme výsadbu o 15 procent,“ potvrdil Deníku obchodní zástupce společnosti Vesa Velhartice Miroslav Sedláček.

Zemědělci od pěstování brambor ustupují. Nedokáží prý konkurovat velkým řetězcům. „Je problém sehnat brigádníky jak na kámen, tak na sběr brambor. Stoupají náklady, a tak nedokážeme konkurovat zahraničním dovozcům. S pěstováním brambor jsme proto nadobro skončili už před čtyřmi lety,“ zlobí se Balín.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info