Babiš: Unie likviduje české potravinářství

Za likvidací českého potravinářského průmyslu stojí Evropská unie, navíc vysocí státní úředníci a zástupci Česka v Bruselu nedostatečně hájí zájmy domácích zemědělců a potravinářů. Na dnešním setkání na téma České zemědělství v EU se takto vyjádřil Andrej Babiš, majitel skupiny Agrofert Holding a jeden z nejbohatších tuzemských podnikatelů.

Babiš je dlouhodobým kritikem unie a během svého vystoupení ji přirovnal k bývalé Radě vzájemné hospodářské pomoci, sdružující v době studené války socialistické státy sovětského bloku.

Andrej Babiš, majitel skupiny Agrofert Holding

"Já nemám rád Evropskou unii, já jsem nehlasoval pro EU."

Podle majitele Agrofertu je Česko druhořadým členem EU. "Nejenom, že jsme tam do počtu, ale my tam ještě posíláme lidi, kteří jsou bez chuti, bez projevu a ještě navíc neumí jazyk," nešetřil Babiš kritikou na adresu českých zástupců v Bruselu.

Dle Babiše je evropský trh jednostranný, ovšem v neprospěch Česka

Volný evropský trh funguje dle slov Babiše pouze jednostranně. Zatímco zahraniční výrobci prakticky neomezeně vyvážejí své produkty do českých zemí, naopak to díky různým protekcionistickým opatřením není možné. Zejména německý potravinářský průmysl a polské zemědělství ničí domácí výrobce.

Maso Maso Aby vyhověly unijním předpisům, musely například české masokombináty před vstupem do EU investovat stamiliony korun. Jejich výklad v jednotlivých členských zemích je však podle Babiše různý: "Pokud by byla stejná kritéria aplikovaná na masokombináty ve Španělsku, Itálii či Řecku, náš hygienik by je zavřel."

V současnosti Agrofert Holding zastává roli přední tuzemské skupiny podnikající v zemědělství, potravinářském a chemickém průmyslu, v loňském roce koupil svého největšího konkurenta, podniku Agropol Group a posílil tak svou pozici lídra agro-potravinářského oboru.

Agrofertu podle předběžných neauditovaných výsledků loni poklesly nekonsolidované tržby o 5,83 miliardy na 137,32 miliardy korun. Výsledek zahrnuje 152 přímo řízených firem z celkového počtu zhruba 250 podniků, v nichž má Agrofert majetkovou účast. Jediným majitelem skupiny je bratislavský rodák Babiš.

Navíc Babišovi podle prosincového vydání časopisu Týden patří v pomyslném žebříčku nejbohatších Čechů a Slováků druhé místo za vlastníkem investiční a finanční skupiny PPF Petrem Kellnerem. Hodnotu Babišova majetku časopis odhaduje na 35 a 48 miliard korun, ten však dlouhodobě svá umístění na předních příčkách podobných žebříčků odmítá.

zdroj: ČT24, ČTK

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info