FAO rehabilitovalo výrobu mléka

Do výpočtu uhlíkové stopy produkce mléka byla nesprávně započítána i doprava mléka a masa a zpracování suroviny.

Světová produkce mléka má menší dopady na klima než se dosud uvádělo. Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) nyní oficiálně korigovala nesprávné číselné údaje.

FAO vyčíslila podíl dojnic na produkci skleníkových plynů v globálním měřítku pouze na čtyři procenta. Pokud budeme brát v potaz pouze produkci mléka (bez produkce masa) klesne tento podíl pod tři procenta.

Systematická chyba při výpočtu

Dlouhé roky byla udávána hodnota 18 %, poprvé ji FAO publikovala v roce 2006 ve své studii "Livestock´s Long Shadow." Tuto vysokou hodnotu citovali všichni, kterým byl rozvíjející se chov dobytka v globálním měřítku trnem v oku. Opakovaně bylo uváděno, že je výroba mléka zodpovědná za tvorbu většího množství skleníkových plynů než veškerá mezinárodní doprava. Od března letošního roku jsou však tyto vysoké hodnoty vyvráceny. Vědec Frank Mitlöhner z americké University of California-Davis objevil ve výpočtech uhlíkové stopy výroby mléka systematickou chybu. (aiz)

Číselné údaje včetně transportu

V konečné hodnotě uhlíkové stopy produkce mléka byla nesprávně zahrnuta i produkce skleníkových plynů jdoucí na vrub zpracování suroviny a přepravy mléka a masa. Podle údajů mezinárodní zprávy se při produkci jednoho kilogramu mléka uvolní do atmosféry (celosvětový průměr) 2,4 kg CO2. Hodnota tohoto ekvivalentu CO2 závisí na způsobu chovu dojnic a světovém regionu. Zatímco v Evropě a v Severní Americe činí hodnota ekvivalentu 1,5 kg CO2, ve Střední a Jižní Americe 3 kg CO2 a ve střední a jižní Africe je to více než 7 kg CO2. V průměru se při pastevním chovu dojnic podle informací FAO uvolňuje do atmosféry více skleníkových plynů v porovnání s chovem dojnic převážně ve stájích. Produkce skleníkových plynů při pastevním způsobu chovu byla vyčíslena na ekvivalent 2,7 kg CO2, zatímco při kombinovaném způsobu chovu ve stáji s možností výběhu je to pouze 1,78 kg CO2. (lid)

FAO rehabiliert Milcherzeugun http://www.agrarzeitung.de

Zdroj: Agronavigátor.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info