Lesy dají desítky milionů na studánky a cesty

Desítky milionů korun dají letos Lesy České republiky na podporu veřejně prospěšných funkcí lesa. Například obnovu studánek, stezek, malých památek či ochranu ohrožřených druhů na pozemcích, které spravují.

„Mezi lety 1999 až 2009 jsme do tohoto programu investovali více než 300 milionů korun. Pro rok 2010 bude z Programu 2000 čerpáno 50 milionů korun,“ vysvětlil generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora.

Mezi letošní významné akce patří například výstavba turistických stezek v lesoparku Pernink na Lesní správě Kraslice za 830 tisíc korun, opravu historického mostu pod hradem Pernštejn za 600 tisíc korun nebo projekt zpřístupnění Žďárských vrchů turistickou trasou Vlčí kámen za 350 tisíc korun.

Dekáda od vzniku

Program 2000 vznikl na přelomu tisíciletí, konkrétně v roce 1999, a položil základ k zajištění veřejného zájmu v lesích nad míru stanovenou lesním zákonem. Vypracovali ho odborní pracovníci Lesů ČR ve spolupráci s experty ochrany přírody, výzkumu a odborného školství. Dokument slouží k uspokojení společenských, strategických nebo veřejně prospěšných zájmů.

V rámci tohoto programu je z rozpočtu podniku financováno například budování a údržba studánek, pramenů a pramenišť, obnova vodních nádrží v lesích, stezek, pěšin a chodníků pro pěší, cyklo i hippoturistiku nebo ochrana kulturních památek v lesích. Z peněz vyčleněných do tohoto programu se rovněž budují informační panely, rozcestníky a naučné stezky a chrání biotopy ohrožených rostlin a živočichů.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info