Souhrn událostí uplynulého dne - 29.4.2010

ČSÚ: Produkce masa i výkup mléka v prvním čtvrtletí klesly

Tuzemská výroba masa se v letošním prvním čtvrtletí meziročně snížila o 3,6 procenta na 130.881 tun. Klesla výroba hovězího, vepřového i drůbežího masa. Výkup mléka se snížil o 2,8 procenta na 552,7 milionu litrů. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu. "V prvním čtvrtletí letošního roku se počty poraženého skotu včetně telat snížily meziročně o 7,9 procenta, z toho počty býků o šest procent, krav o 12,9 procenta," uvedl ČSÚ. Průměrná jatečná hmotnost skotu vzrostla o šest desetin procenta na 288,4 kilogramu.

Mezi rolníky a výrobcem obalů na mléko vypukla mediální bitva

Mediální bitva o zákazníky se rozpoutala mezi zemědělci a výrobcem obalů na trvanlivé mléko Tetra Pak. Zemědělcům se totiž nelíbí, že někteří odborníci na hygienu a lékaři na tiskové konferenci organizované společností Tetra Pak tento týden varovali spotřebitele před konzumací čerstvého mléka z farmářských automatů, a přešli do mediálního protiútoku. Na příští týden zemědělci svolali do Prahy vlastní tiskovou konferenci, na které chtějí s pomocí lékařů, veterinářů i odborníků na výživu argumenty protistrany vyvrátit.

Podíl biomléka na celkové produkci je v ČR pod jedním procentem

Biomléko se podle údajů ministerstva zemědělství v roce 2009 produkovalo v České republice na 74 mléčných ekologických farmách. Ty ho vyrobily za minulý rok 26,7 milionu litrů. Na celkové produkci se biomléko podílelo 0,86 procenta. Téměř polovina, 36 biofarem, dodávala mléko do biomlékáren, 16 do klasických mlékáren, 15 ho prodávalo zájemcům přímo ze dvora a sedm ho vyrábělo pro svou vlastní spotřebu. Zaznělo to na dnešní tiskové konferenci věnované výsledkům výzkumu kvality biomléka. Důvody, proč se biomléko podílí na celkové produkci mléka tak nízkým množstvím, jsou především v požadavcích kladených na jeho výrobu.

Analýzy odhalily listerii v lahůdkovém salátu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala výrobu firmě TOTO - výroba lahůdek s.r.o. z České Skalice, neboť v jejich výrobku laboratorní analýzy odhalily přítomnost bakterie Listeria monocytogenes. Jednalo se o výrobek Rumcajs salát (balení v plastovém kelímku á 140 g, datum použitelnosti 2. 5. 2010). Celkově bylo vyrobeno 30 kilogramů tohoto salátu. Firmě bylo nařízeno okamžité stažení tohoto výrobku od všech odběratelů, vzhledem k datu použitelnosti jej však spotřebitelé mohou mít ještě doma. V takovém případě inspekce doporučuje výrobek nekonzumovat.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info