Setkání ministrů zemědělství na veletrhu AGROBALT v Litvě

Ministr navštívil mezinárodní veletrh AGROBALT v litevském Vilniusu. V rámci veletrhu proběhlo politicko-ekonomické fórum zaměřené na kvalitu života ve venkovských oblastech a na příležitosti v rámci nové finanční perspektivy EU. Ministr zároveň jednal s několika svými resortními kolegy z Pobaltí, Polska a Moldavska.

V rámci fóra ministr zemědělství Jakub Šebesta mluvil zejména o tom, jak v České republice probíhá podpora rozvoje venkova a jaké jsou české priority v této oblasti. „Na rozvoj venkova klademe velký důraz a jsem přesvědčen, že význam rozvoje venkova v budoucnu poroste,“ řekl ministr Šebesta a dodal:“Podpora produkce s vyšší přidanou hodnotou, rozvoj občanské vybavenosti a diverzifikace zemědělské činnosti jsou některými z prvků, které učiní z venkova skvělé místo pro život, práci i podnikání.“

Bilaterální jednání, která ministr vedl se svým litevským, polským, estonským, lotyšským a moldavským kolegou, směřovala zejména k budoucnosti Společné zemědělské politiky, k podobě přímých plateb a rychlému přijetí rovných podmínek pro všechny členské státy sedmadvacítky. S moldavským protějškem ministr jednal nejenom o připravované návštěvě koncem května, ale i o agrárním obchodu mezi oběma zeměmi a byl vyjádřen zájem posílit vzájemné obchodní vztahy. „Jsem potěšen, že nás Moldavská republika požádala o spolupráci při předávání zkušeností z přípravy na jejich vstup do EU“ sdělil ministr Šebesta.

AGROBALT je tradičně největším veletrhem v oblasti zemědělství a obalové techniky v Pobaltí. Hlavním cílem veletrhu je posílit regionální spolupráci a rozvoj, podpořit rozvoj malých a středních podniků ve venkovských oblastech a poukázat na výhody a výzvy pro regionální rozvoj plynoucí z členství v EU. Veletrhu se účastní více než 200 vystavovatelů z 10 zemí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info