Nárůst počtu nosnic v Nizozemsku

Početní stavy nosnic v Nizozemsku budou v průběhu letošního roku ještě výrazně stoupat, jak vyplývá z informací PVE (Rada pro chov dobytka, výrobu masa a vajec) o počtu chovatelských zařízení pro odchov nosných kuřat. V průběhu prvních dvou měsíců letošního roku bylo v zemi ustájeno 5,68 mil. nosných kuřat, což bylo o 4,8 % více než ve srovnatelném období roku předchozího. Již v loňském roce byl zaznamenán vzestup počtu nosných kuřat v porovnání s rokem 2008 (34,67 kuřat, plus 8,1 %). Zejména ve druhé polovině roku došlo k expanzi počtu chovaných nosných kuřat, od června do prosince došlo k 17,2% nárůstu jejich početních stavů.

Na základě počtu ustájených nosných kuřat vyčíslili odborníci z tržního zpravodajství MEG (Marktinfo Eier & Geflügel) potenciální početní stavy nosnic v Nizozemí do června 2010, kdy by měly dosáhnout hranice 36,91 mil. ks, což by znamenalo nárůst o 2,48 mil. zvířat, tj. o 7,2 % více než ve stejném období roku předchozího. V porovnání s červnem 2008 se však jedná o nárůst pouze v řádu 2,4 % (976 000 nosnic), protože v polovině loňského roku byly početní stavy nosnic na nízké úrovni.

Nárůst i v celé EU

Výpočet potenciálních početních stavů nosnic v EU se v případě mnoha zemí opírá o ne dost spolehlivé podklady nebo se jedná o odhady. Ale i v rámci celé EU se očekává vzestup počtu chovaných nosnic. Na území EU-15 by mělo být v červnu 2010 ustájeno 252 mil. nosnic, což by odpovídalo 2,4% nárůstu oproti roku 2009. Protože však by ve skupině zemí přistoupivších k EU po roce 2004 měl být nárůst výraznější, mělo by na celém území EU-27 být v červnu 2010 podle výpočtu MEG ustájeno 320 mil. nosných slepic, což odpovídá meziročnímu nárůstu o 5,9 %.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info