Souhrn událostí uplynulého dne - 30.4. – 3.5.2010

SZPI vítá zrušení živnostenského oprávnění společnosti E.S.E. s.r.o.

Loňská pravidelná kontrola burčáku přinesla velké překvapení. Celkem bylo zjištěno deset vzorků falšovaných burčáků, z toho šest však pocházelo od jediné firmy, totiž od společnosti E.S.E. s.r.o. z Miroslavi. Těchto šest vzorků obsahovalo od 65 do 76 procent vody a v pěti případech také syntetická barviva. Přidáním syntetických barviv lze z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků.

MF navrhuje vládě ekologickou superzakázku nerušit

Ministerstvo financí navrhuje vládě, aby nerušila státní obří zakázku na odstranění starých ekologických škod v hodnotě kolem 115 miliard korun. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva financí (MF) Ondřej Jakob. Zrušení by bylo totiž podle právních analýz vypracovaných pro MF problematické a riskantní a v případě takového kroku by státu hrozily i žaloby od účastníků tendru. Materiál v pondělí projedná vláda.

Stát sčítá stromy na polích. Zatím je u čísla 42 491

Uprostřed pole u silnice mezi Kačicí a Smečnem na Kladensku stojí tři vzrostlé stromy a několik keřů. Zdánlivě obyčejné dřeviny. Jenže tyto porosty mají své číslo a jsou zakresleny do speciální mapy v počítači. Ministerstvo zemědělství začalo letos mapovat keře, meze a další krajinné prvky na polích, aby je mohlo lépe chránit. "Považujeme krajinné prvky za význačnou součást krajiny," řekl náměstek ministra zemědělství Jiří Urban. Skupiny dřevin nebo travnaté pásy zabraňují erozi půdy, chrání před povodněmi nebo v nich přebývají zvířata či ptáci.

Setkání ministrů zemědělství na veletrhu AGROBALT v Litvě

Ministr navštívil mezinárodní veletrh AGROBALT v litevském Vilniusu. V rámci veletrhu proběhlo politicko-ekonomické fórum zaměřené na kvalitu života ve venkovských oblastech a na příležitosti v rámci nové finanční perspektivy EU. Ministr zároveň jednal s několika svými resortními kolegy z Pobaltí, Polska a Moldavska.V rámci fóra ministr zemědělství Jakub Šebesta mluvil zejména o tom, jak v České republice probíhá podpora rozvoje venkova a jaké jsou české priority v této oblasti.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info