Zemědělci mohou na zaregistrované krajinné prvky na své půdě brát přímé platby z dotací

Naše krajina je poznamenaná tvorbou velkých zemědělských bloků, které jen v malé míře narušují krajinné prvky jako jsou meze, terasy, údolnice, skupiny dřevin či stromořadí.

Ty jsou významnou součástí krajiny nejen z hlediska jejího rázu, ale také jsou důležité pro vodní režim půdy i její protierozní ochranu. Svou roli hrají i pro faunu a flóru, a proto je třeba tyto prvky chránit. Nyní jejich tvorbu podporují i pravidla Evropské unie, kdy bez účinné ochrany nebudou vypláceny dotace. Až do této chvíle hrozilo ale riziko ze strany majitelů zemědělské půdy tyto krajinné prvky zmenšovat, jelikož výše dotací, které tvoří převážnou část hospodářova příjmu, je přímo úměrná velikosti zemědělské půdy.

Ovšem toto je minulostí, neboť jak vysvětlil náměstek ministra zemědělství Jiří Urban, byla provedena evidence krajinných prvků a jejich zakreslení do registru půdy. „ V tom případě může majitel půdy brát přímé platby i na plochu těchto razegistrovaných krajinných prvků,“ popsal velmi dobrou zprávu pro všechny zemědělce náměstek.

Každý krajinný prvek musí odpovídat stanoveným definicím. Podle záznamů vedoucí kladenské pobočky Agentury pro zemědělství a venkov Věry Libichové se na území regionu nachází přes 179 krajinných prvků.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info