Souhrn událostí uplynulého dne - 4.5.2010

Agrofert ovládl Alimex Nezvěstice, zemědělskou firmu z Plzeňska

Holding Agrofert získal většinový podíl v jednom z největších zemědělských podniků v Plzeňském kraji, akciové společnosti Alimex Nezvěstice, uvedl server Euro.cz. Agrofert Andreje Babiše ovládl Alimex díky svému rozhodujícímu podílu v Agru Blatná, bývalém agrochemickém podniku, který obchoduje s hnojivy a zajišťuje jejich aplikace. Holding Agrofert získal většinový podíl v jednom z největších zemědělských podniků v Plzeňském kraji, akciové společnosti Alimex Nezvěstice, uvedl server Euro.cz.

Zemědělci chtějí hlavu hygienika, prý pomlouvá mléko z automatů

Prezident Agrární komory Jan Veleba ostře kritizoval hlavního hygienika ČR Michaela Víta, který podle něj šíří poplašné a nepravdivé informace ohledně zdravotních rizik konzumace čerstvého mléka z farmářských automatů. Veleba tvrdí, že kvůli "zběsilé kampani", kterou rozpoutal právě hlavní hygienik, výrazně klesá zájem lidí o mléko z automatů, a pohrozil právní odvetou i výzvou k rezignaci Víta na funkci. V Česku nyní funguje už více než stovka mléčných automatů, které začaly rychle přibývat od loňského podzimu a do konce příštího roku by jich mělo být podle některých odhadů instalováno celkem 1000.

Politické strany a venkov

Vytvořit skutečně reálný, na logických základech a racionálních předpokladech postavený program pro venkovský prostor je jedním z mála opravdu funkčních testů politických reprezentací. Na rozdíl od jiných témat není totiž možné při koncepci rozvoje zemědělství a podnikání na venkově vystačit s obecnými, více či méně populistickými frázemi, protože je nelze rozpustit v anonymitě městského davu. Kvalita a filosofie programů hlavních politických stran kandidujících v nastávajících volbách v oblasti venkova je proto důležitým vodítkem pro porovnání kvality programů jako celku.

Ceny zemědělských komodit na Plodinové burze nadále stagnují

Na Plodinové burze v Brně se ceny zemědělských komodit od minulé seance před dvěma týdny téměř nezměnily. Velmi mírné korekce jsou vlivem snahy o udržení zásob, řekl dnes ČTK generální sekretář burzy Karel Zezula. Většina cen nepatrně vzrostla, zlevnil jen sladovnický ječmen. Rozdíly v cenách se od minulého zasedání burzy pohybují v rozmezí od minus jednoho do dvou procent. Největší nárůst o zhruba dvě procenta, zaznamenali obchodníci u žita. V paritě FCA, kdy dopravu hradí kupující, stojí nyní tuna 2150 korun. V paritě DDP, kdy dopravu na místo určení hradí prodávající, pak 2255 korun za tunu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info