Souhrn událostí uplynulého dne - 5.5.2010

Novelizace zákona situaci kolem konopí nezměnila. Na Parukářce se bude opět demonstrovat za legalizaci.

Nový trestní zákoník platný od 1. ledna letošního roku nepřinesl pro uživatele konopí nic převratného. Ačkoliv média celé Evropy informovala o legalizaci konopí v České republice, opak byl pravdou. Sice se u nás snížily tresty za držení nebo pěstovaní konopí a nakládání s touto drogou v malém množství se dostalo oproti loňskému roku na úroveň přestupku, situace ale jinak zůstala nezměněna. “Jakékoliv neoprávněné nakládání s konopím je trestné a postižitelné vždy”, napsaly společně začátkem roku ve svém tiskovém prohlášení Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti, Centrum adiktologie a Národní protidrogová centrála.

Spory ohledně klonování zvířat pro potravinářské účely. Europoslanci se opakovaně postavili proti klonování zvířat na maso.

Členové výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin na svém včerejším (4. května) zasedání vyjádřili nesouhlas s klonováním zvířat a prodejem jejich masa na evropském trhu. Jejich postoj naráží na přesvědčení Evropské komise a Rady EU. ENVI (Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin) se včera vyslovil pro to, aby klonování zvířat a jejich potomků pro potravinářské účely nebylo součástí novely upravující legislativu o nových potravinách z roku 1997. Namísto toho europoslanci požádali Evropskou komisi, aby pro problematiku připravila samostatnou legislativu.

Směrnice pro poskytování finančních prostředků v rámci národních programů SFŽP ČR

Dne 30. dubna 2010 podepsala ministryně životního prostředí novou Směrnici Ministerstva životního prostředí č. 6/2010 pro poskytování finančních prostředků ze Státního fondu životního prostředí ČR (dále jen „Fond“). Tato Směrnice upravuje pravidla pro poskytování podpory z národních programů Fondu. V Přílohách Směrnice jsou pak vyhlášeny jednotlivé programy podpory.

Plochy GMO nadále stoupají

Pěstování geneticky modifikovaných rostlin nadále stoupá. V roce 2009 plochy celosvětově vzrostly o sedm procent na nynějších 134 milionů hektarů. Výrazný vzestup ploch zaznamenaly Burkina Faso, Brazílie a Jihoafrická republika. V 25 zemích se geneticky modifikované rostliny komerčně využívají, v 15 zemích pěstitelské plochy přesahují 50 000 hektarů. Clive James, předseda představenstva ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-Biotech Applications), informoval ve své výroční zprávě v Bejingu (Čína) o globálním vývoji zemědělského využívání geneticky modifikovaných rostlin.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info