Nárůst spotřeby tekutých mléčných výrobků

Odlišnosti vývoje vypitého množství tekutých mléčných výrobků a sójového mléka v průmyslových zemích a ve státech s rychlým tempem nárůstu průmyslu.

Z aktuální analýzy provedené společností Tetra Pak (zveřejněné v Tetra Pak Milchindex) vyplývá, že v období od roku 2008 do roku 2009 vzrostla v průmyslových státech spotřeba trvanlivého mléka a dalších trvanlivých tekutých mléčných výrobků o 0,6 procent.

Od roku 2008 do roku 2009 byl očekáván celkový nárůst spotřeby mléka a dalších tekutých mléčných výrobků o 1,3 procent. Koncem roku celosvětová spotřeba tekutých mléčných výrobků činila zhruba 263 miliard litrů (v předchozím roce se jednalo o 259 miliard litrů).

Obdobnou situaci očekává v tomto roce i první odhad společnosti Tetra Pak. Totiž, že by se celosvětová spotřeba tekutých mléčných výrobků měla od roku 2009 do roku 2012 postupně zvyšovat, s ročním tempem růstu v průměru 2,2 procenta.

Velký podíl tohoto nárůstu bude zajištěn produkcí v rychle se rozvíjejících zemích (asijských tygrech), které již způsobily 95,8% vzestup celosvětové spotřeby od roku 2005 do roku 2008. Příčinou je stále vyšší stupeň zalidnění a skutečnost, že tekuté mléčné výrobky jsou v tomto regionu relativní novinkou. Naproti tomu v průmyslových zemích, kde se konzumuje okolo jedné třetiny celosvětové spotřeby tekutých mléčných výrobků, je situace složitější. Spotřeba mléka na jednoho obyvatele je v mnoha z těchto zemí již vysoká.

U sójového mléka, které je často považováno za zdravou a přirozenou alternativu k mléku kravskému, byl v průmyslových státech od roku 2006 do roku 2009 zaznamenán průměrný roční nárůst ve výši 1,0 procenta. Očekává se, že spotřeba jak aromatizovaného mléka, tak i sójového mléka bude od roku 2009 do roku 2012 celosvětově nadále mírně stoupat, s ročním tempem růstu od průměrně 3,1 %.

GETRÄNKE INDUSTRIE, 2010, 64, č. 3, s. 7

Wachstum bei flüssigen Milchprodukten

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info