Výrobky z Českosaského Švýcarska mohou získat regionální značku

6.5.2010, Praha

Asociace regionálních značek, o.s. - http://www.arz.cz/

Schválením loga a zásad pro udělování regionální značky vyvrcholil 4. května 2010 proces zapojování Českosaského Švýcarska do systému regionálních značek. Regionálním koordinátorem značky ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt je obecně prospěšná společnost České Švýcarsko se sídlem v Krásné Lípě. Značka pokrývá nejen celý turistický region České Švýcarsko, ale díky partnerství s německým národním parkem Sächsische Schweiz i téměř dvojnásobné území na německé straně hranice.

Ředitel o.p.s. České Švýcarsko Mgr. Marek Mráz v závěru posledního z řady přípravných seminářů sdělil přítomným výrobcům a partnerům projektu: "Doufáme, že se podaří připravit projednání první skupiny produktů, které aspirují na regionální značku, ve zrychleném režimu tak, aby se už v průběhu letní turistické sezóny dostaly k návštěvníkům Českého i Saského Švýcarska první certifikované výrobky."

Českosaské Švýcarsko se tak stalo již dvanáctým regionem, který podporuje místní výrobky a produkty udělováním vlastní značky. Ta symbolizuje jedinečnost či význam produktu ve vztahu k danému regionu a zároveň region začleňuje do systému značení s jednotnými pravidly a charakteristickým vizuálním stylem. V prvním roce se v Českosaském Švýcarsku plánují dvě zasedání certifikační komise. Vedle zajímavého marketingového nástroje k propagaci vlastní produkce se mohou potenciální držitelé značky těšit i na možnost prodeje svých výrobků na speciálních prodejních místech (zejména v turistických infocentrech) a propagaci na úrovni regionu i národní Asociace regionálních značek.

Celkem eviduje Asociace již 260 platných certifikátů pro místní výrobky nebo skupiny výrobků. Jejich výrobci musí povinně splňovat kritéria týkající se působnosti v daném regionu, kvalifikace, bezdlužnosti, ekologické šetrnosti a standardní kvality, zatímco vazba konkrétního výrobku na daný region se posuzuje individuálně. Hodnotí se tradice, podíl místních surovin, podíl ruční práce, specifičnost pro daný region a výjimečné vlastnosti výrobku, přičemž není nutné naplnit všechna tato kritéria, pouze dosáhnout určité bodové hranice. Škála certifikovaných produktů je díky těmto principům poměrně široká a umožňuje prezentovat práci místních obyvatel ve skutečně pestré paletě.

Nová značka ČESKOSASKÉ ŠVÝCARSKO regionální produkt je zajímavá i svým přesahem do Německa, kde má České Švýcarsko svého přirozeného partnera. Není to však první přeshraniční značka, spolupráci dokonce! tří států realizuje na česko-polsko-slovenském pomezí již tře! tím roke m region Górolsko Swoboda.

Více informací na www.domaci-vyrobky.cz, www.ceskesvycarsko.cz a www. arz.cz.

Kontaktní osoba: Kateřina Čadilová

Telefon: 724 863 604, 224 222 843

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info