Ministr zemědělství se zúčastnil Valtických vinných trhů

Za účasti ministra zemědělství Jakuba Šebesty dnes proběhlo v jízdárně Valtického zámku slavnostní vyhlášení výsledků 43. ročníku soutěže Valtické vinné trhy 2010.

„Soutěž Valtické vinné trhy mádlouholetou tradici, je to nejdéle pořádaná vinařská soutěž na území České republiky. Cílem soutěže je odborně posoudit vína z různých vinařských oblastí, obcí a tratí,“ uvedl ministr Šebesta a dále řekl: “Důležitá na této akci je možnost výměny zkušeností a poznatků z vinohradnicko-vinařského oboru a pro milovníky vín také zjednodušení orientace v množství skvělých vín, které moravští a čeští vinaři nabízejí“.

Rok od roku se do soutěže hlásí více vzorků, v tomto roce se zúčastnilo přes devět set vín, čímž se tato soutěž řadí mezi největší v České republice. Do soutěže se mohou hlásit vína tuzemská i zahraniční. Největší zájem bývá u vinařů ze střední Evropy, zejména pak ze Slovenska, Maďarska a Rakouska. Hodnocení se mohou zúčastnit vína tichá i šumivá, vína s CHOP (chráněné označení původu) nebo s CHZO (chráněné zeměpisné označení) vyjma vín perlivých.

Hodnocení probíhá každoročně v Národním vinařském centru ve Valticích ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích. Hodnotitel musí být držitelem mezinárodních degustátorských zkoušek nebo zkoušek vydaných Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, nebo podle ČSN ISO 8586-2 vín, aby byla zajištěna co největší profesionalita při hodnocení a současně tím byl naplněn zákon č. 321/2004 Sb. o vinohradnictví a vinařství. V rámci ocenění jsou udělovány zlaté, stříbrné a bronzové medaile, nejvýše ohodnocené bílé a červené víno obdrží tituly Champion, dále je udělována řada mimořádných ocenění. Jedním z přísných kriterií je také minimální obodování oceněných vín nejméně 80 body.

V letošním roce nejvyšší tituly CHAMPION VVT 2010 získalo ve finálové konkurenci sedmnácti bílých vín Veltlínské zelené, ročník 2009, pozdní sběr, č. š. 18/09 se ziskem rovných 90 bodů z Vinařství Josef Dufek se sídlem Svatobořice ­- Mistřín a z třinácti finálových červených vín porotce nejvíce zaujal Merlot, ročník 2009, výběr z hroznů, č. š. 11/10 se ziskem 90,67 bodů z Vinařství Jaroslav Beneš se sídlem v Hruškách.

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí MZe

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info