Farmáři na Žďársku vypěstují GM brambory a zpracují je na škrob

Na Žďársku se podstatně zvýší rozloha polí osázených geneticky modifikovanými (GM) bramborami, protože počátkem března povolila Evropská komise jejich pěstování v zemích unie. V minulých třech letech byla na Žďársku jen pokusná pole, letos bude touto odrůdou osázeno už 150 hektarů. Celou úrodu zpracuje škrobárna v Hodíškově, škrob bude určen pouze pro průmyslové účely - hlavně pro výrobu papíru a lepidel, řekl ČTK Jaroslav Michal, prokurista společnosti Proagro Radešínská Svratka.

"Pro nás to je zajímavá věc. Je to šance dát na ta pole něco, na čem se dá udělat malý zisk," řekl Michal s poukazem na špatné odbytové podmínky u řady klasických zemědělských komodit.

Evropská komise povolila pěstování GM brambory Amflora firmy BASF. V Česku ji podle Michala nasázejí pouze tři zemědělské podniky na Žďársku - kromě Radešínské Svratky také v Novém Městě na Moravě a ve Velké Losenici - každý po 50 hektarech. "Očekáváme, že do dalších dvou, tří let se celková výměra zvedne na 450 až 500 hektarů a budeme vyrábět 3000 tun škrobu, abychom plně vytížili škrobárnu," doplnil Michal.

V Hodíškově funguje nejmenší bramborová škrobárna v Česku, patří zemědělcům, kteří budou pěstovat GM brambory. Od letoška bude zpracovávat jen GM produkci. Podle Michala má škrob z modifikovaných brambor výhodnější složení pro průmyslové zpracování. Z letošní úrody by se ho mohlo vyrobit asi 1000 tun.

O odbyt škrobu, stejně jako o dodávky bramborové sadby, se bude starat firma BASF. "Dostaneme zaplaceno za to, že vypěstujeme brambory a vyrobíme škrob. Veškerý škrob odebere koncern BASF a bude na něm, kde ho uplatní," přiblížil Michal smluvní podmínky.

Sázení GM brambor na Žďársku ještě nezačalo. "Čekáme na lepší počasí," vysvětlil prokurista. Při zacházení s touto odrůdou musejí zemědělci dodržovat přísný režim, podrobně nastavený firmou BASF, aby se GM produkce nemohla smíchat s jinými bramborami. Veškerá manipulace se dokumentuje, označují a čistí se použité stroje a dopravní prostředky.

Evropská komise poskytla nové povolení k pěstování geneticky modifikovaných plodin poprvé za 12 let. Až dosud byla v unii povolena jen GM kukuřice, která je odolná vůči škůdci zavíječi. Rozloha těchto kukuřičných polí v Česku klesá, letos to asi bude mezi 5500 až 6000 hektary. Příčinou je problematický odbyt této produkce.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info