I mateřská plemena ovlivňují kvalitu masa
10.05.2010 | APIC-AK
Zajištění kvality vepřového masa začíná výběrem genetické výbavy.
Ve výkrmu kuřecích a krůtích brojlerů je jasné s jakou genetickou výbavou se docílí nejlepších výsledků v rámci celého produkčního řetězce. Pouze tato genetika je využívána všemi participujícími subjekty. U vepřového masa byl dosud kladen důraz na genetickou výbavu zvířat pouze v rámci speciálních programů produkce masa značkové kvality. Pro kontrolu kvality vepřového masa však nestačí pouze optimalizovat podmínky při transportu a v průběhu porážky. Rozhodující vliv na kvalitu výsledného produktu má genetická výbava připařovaných zvířat.
K zmapování vlivu genetiky na kvalitu vepřového masa byla v rámci modelového testu v Zemském ústavu chovu prasat (LSZ) se sídlem v Boxbergu (Bádensko-Virtembersko) porovnávána užitkovost ve výkrmu a jatečná kvalita vykrmených prasat, potomků pěti hybridních linií prasnic připařovaných top kanci plemene duroc.
Tab.: Použité hybridní linie prasnic
1 = německá landrase (DL)
2 = large white (LW)
4 = leicoma (LC)
6 = švábskohalské prase (SH)
Výsledky testu prokázaly, že odlišná genetická výbava u mateřských plemen má vliv na užitkovost ve výkrmu, jatečnou hodnotu a kvalitu masa. Např. byly signifikantní rozdíly zjištěny v hmotnosti kotlety bez kostí a tuku, v podílu libového masa v oblasti břicha a v ohodnocení pomocí indexových bodů u šťavnatosti, která se spolupodílí na výsledné kvalitě masa.
Do budoucna je proto nutné vybírat optimální genetiku v úzké návaznosti na celý produkční řetězec a tím zabránit ovlivnění kvality jatečných produktů špatným výběrem plemenných zvířat.
Další informace jsou k dispozici na adrese www.lsz-bw.de Auch Mutterrasse beiinflusst die Fleischqualität Dlz primus schwein, 2010, č. 4, s. 13
Zdroj: Agronavigátor.cz