Řízení zemědělství v podmínkách klimatické změny v USA

Globální oteplování a klimatická změna jsou akceptovány jako fakta. Nyní, navíc k výzkumu snižování emisí skleníkových plynů a dalších faktorů týkajících se zemědělství a lesnictví, se americká Agentura pro zemědělský výzkum (ARS – Agricultural Research Service) stále více zaměřuje na nalézání způsobů, jak adaptovat zemědělské systémy na tyto změny.

Pro úspěšnou adaptaci zemědělství je rozhodující poskytování technologií podporujících rozhodování producentům a pracovníkům hospodařícím s půdou a zlepšování pružnosti agro-ekosystémů. Diverzifikování faremních provozů s mixem plodin a druhů hospodářských zvířat, která mohou prospívat v měnícím se prostředí, je hlavní způsob, jak zvýšit pružnost.

Další adaptace budou zahrnovat nové zemědělské hospodářské techniky managementu, rovněž jako zvýšené přijímání technologií, u kterých se prokázalo, že zvyšují udržitelnost a pružnost.

Vědci musí přehodnotit cokoli odshora až dolů, aby reagovali na změny, kterým čelíme dnes a budeme čelit v budoucnu. Potřebují z tohoto hlediska prozkoumat šlechtění rostlin a živočichů, hospodaření s půdou, praktiky hnojení a strategie potlačování plevelů, chorob a hmyzu.

Několik vědců ARS mělo podíl na vědeckých zprávách, které přinesly mezivládnímu panelu o klimatické změně Intergovenmental Panel on Climate Change Nobelovu cenu pro rok 2007, sdílenou s bývalým viceprezidentem Al Gorem. A mnozí vědci zmínění v časopisu Agricultural Research (č. 10 z roku 2009– pozn. překl.) jsou autory nebo jsou o nich reference ve zprávě o americkém programu Climate Change Science Program (CCSP) z roku 2008 s titulem: „The Effects of Climate Change on Agriculture, Land Resources, Water Resources, and Biodiversity in the United States“.

Americké ministerstvo zemědělství jako jedno ze 13 federálních úřadů, jehož výzkum globální změny je koordinován programem CCSP, byl vedoucím úřadem pro tuto zprávu. Je to jedna ze série zpráv publikované CCSP – a je uvedena celá online na www.gcrio.org/library/sap-final-reports.htm . Zabývá se různými aspekty klimatické změny, týkajícími se problémů od možností adaptace k teplotním trendům, k uhlíkovému cyklu, k vlivům na využití energie, dopravu a lidské zdraví.

Tato zpráva konstatuje, že okolo roku 2038 je předpokládáno výšení současné průměrné hladiny oxidu uhličitého z 380 ppm na 440 ppm a zvýšení průměrné teploty o 2° F. Článek na v časopisu Agricultural Research (č. 10 z roku 2009, s. 14 – pozn. překl.) ukazuje, že tyto budoucí podmínky mohou již nastat v městských „ostrovech tepla“ („heat islands“) jako například v Baltimore v Marylandu. Jestliže to nastane, tyto oblasti by mohly poskytovat možnost nahlédnutí na budoucí vlivy na zdraví a složení rostlinných společenstev.

Tento článek také upozorňuje na to, že postupné vlivy globálního oteplování na západní pastviny za poslední století mohou být maskovány podobnými vlivy nadměrné pastvy. Reakce pastvin na tyto vlivy mohou být jedním z nejčasnějších varování změn, které přijdou, ale její význam nebyl donedávna pochopen. Vědci ARS ukazují, že jak klimatická změna, tak nadměrná pastva mohou urychlovat rozsáhlou degradaci západních pastvin.

Jak nadměrná pastva, tak klimatická změna, která zahrnuje zvyšující se obsah atmosferického oxidu uhličitého a měnící se modely teploty vzduchu a srážek, jsou součástí toho, co je nazýváno jako „globální změna“. Tento termín se týká všech změn nebo poruch, jak způsobených lidmi tak přirozeně se vyskytujících, které mohou ovlivňovat planetu. ARS je se samozřejmě zaměřuje na vlivy na zemědělství a na přírodní zdroje, jako například půdu, potřebnou pro udržení zemědělské produktivity a údržbu ekosystémů. Navíc k nadměrné pastvě, příčiny globální změny způsobené člověkem zahrnují další změny ve využívání půdy – odlesňování, požáry, rozvoj měst a spalování fosilních paliv.

Zmíněný článek také ukazuje, že lidé mohou mít větší roli v globální změně, kromě tohoto globální oteplování, než se předtím myslelo. A existují doklady, že rychle rostoucí invazivní plevele jsou selektivně podporovány globální změnou.

Tento výzkum pomáhá vědcům vybrat různé články složitých interakcí mezi změnami klimatu, využíváním půdy a invazí druhů.

Existuje mnoho aspektů globální změny a existuje mix pozitivních a negativních vlivů. Doklady, které jsou k dispozici, ukazují, že současné ekosystémy jsou stlačeny až k mezní hranici, a málokteří by si přáli takový test stresu na planetě. Zpráva CCSP „Preliminary Review of Adaptation Options for Climate-Sensitive Ecosystems and Resources“ sděluje, že snížení stresů způsobených lidmi, jako například znečištění, je nejjistější adaptací pro zlepšení pružnosti jakéhokoliv ekosystému.

ARS pokračuje ve vedení vědeckých experimentů a počítačového modelování, aby pomohla farmářům, chovatelům hospodářských zvířat a agrobyznysu adaptovat se na mnoho rychlých změn a pomohla jim využívat flexibilní techniky managementu, které by zpomalily nebo zvrátily tyto změny snížením emisí skleníkových plynů a dalších stresorů v prostředí. Spolupracuje s dalšími federálními agenturami a universitami, aby zajistila, že vědecké znalosti získané z jejího zemědělského výzkumu pomohou jak národní, tak internacionální debatě o způsobech, jak se vypořádat s globální změnou.

Jak zpráva CCSP „Adaptation Options“ vyvozuje, „rozhodovací procesy by mohly být zmodernizovány tak, aby přístupy managementu nestagnovaly, zatímco klimatická změna rychle postupuje“.

Výzkum ARS globální změny se snaží umožnit lepší rozhodování vytvářená producenty, správci půdy, agrobyznysem a těmi, kteří uskutečňují strategická rozhodnutí pro zmírnění vlivu zemědělství na klima a umožnit zemědělství adaptovat se na měnící se klima.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info