Prodej mléka z automatu spadl na polovinu

Prodej mléka z automatu se propadl. Zemědělci v těchto dnech prodají prostřednictvím automatických výdejen zhruba poloviční množství oproti zimním měsícům. Přitom podle pracovníků krajské hygienické stanice nebyl na Olomoucku zjištěn jediný případ, u kterého by byla prokázána spojitost průjmového onemocnění s mlékem z automatu.

„Prodej poklesl. Zhruba na 40 procent úrovně, která byla před tím, než někteří začali před mlékem varovat veřejnost,“ uvedl Jaroslav Navrátil, předseda Zemědělského družstva ze Senice na Hané.

Mléko má stálé příznivce

„A na této úrovni se stále držíme. Je škoda, že potenciální zákazníky to odradilo a naše mléko neochutnají. Přitom k obavám není sebemenší důvod,“ dodal. Zatímco v únoru a březnu prodávali Seničtí denně v průměru na pět set litrů syrového mléka, momentálně prodej spadl zhruba na 200 litrů. „Drží to zejména pátky, které jsou z hlediska prodeje nejsilnější,“ poznamenal.

Podle Navrátila si automaty, které společnost umístila v Olomouci, našli stálé zákazníky. „Ti jsou spokojeni, a i když někteří pijí mléko v syrovém stavu, žádné problémy nemají. Kampaně proti nám jsou neopodstatněné a zavádějící,“ poznamenal Navrátil na adresu konkurentů a úředníků z resortu zdravotnictví. Poukázal na to, že mikroorganizmy jsou všude – od pracovního stolu v kanceláři po salát v pařeništi. „A ten nepřevařujeme,“ podotkl s nadsázkou.

Dodržujte návod!

Pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouci sledují kvalitu mléka z automatu společně s veterinární správou. „Na Olomoucku zatím nemáme žádný případ, kdy by byla prokázána souvislosti průjmového onemocnění s mlékem z automatu,“ sdělila vedoucí protiepidemického odboru Růžena Haliřová. „Ani jsme nezaznamenali zvýšený výskyt tohoto onemocnění,“ dodala s tím, že zákazníci by však rozhodně neměli pít mléko v syrovém stavu, ale dodržovat návod uvedený na automatu. Tedy mléko alespoň krátce pasterizovat – stačí jej dát na třicet sekund do mikrovlnky.

Mléko z automatu bylo v podezření při vyšetřování původce onemocnění takzvanou kampylobakteriózou u dvou případů na Šumpersku. Přímá souvislost ale prokázána nebyla. „Navíc při rozborech našeho mléka ani žádné kambylobaktery zjištěny nebyly,“ reagoval předseda Zemědělského družstva ze Senice na Hané.

To ještě v únoru uvažovalo, že rozšíří prodejní místa, aby pokrylo rostoucí poptávku. „Další automaty zatím dávat nebudeme,“ uvedl s tím, že návratnost strojů se při aktuální průměrné prodejnosti z původních třech let prodloužila na 8,5 roku. „V současnosti řešíme speciální obaly pro prodej v letních měsících, které by teplotu mléka udržely a zákazníci byli spokojeni,“ dodal Navrátil.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info