Souhrn událostí uplynulého dne - 10.5.2010

Řízení zemědělství v podmínkách klimatické změny v USA

Globální oteplování a klimatická změna jsou akceptovány jako fakta. Nyní, navíc k výzkumu snižování emisí skleníkových plynů a dalších faktorů týkajících se zemědělství a lesnictví, se americká Agentura pro zemědělský výzkum (ARS - Agricultural Research Service) stále více zaměřuje na nalézání způsobů, jak adaptovat zemědělské systémy na tyto změny. Pro úspěšnou adaptaci zemědělství je rozhodující poskytování technologií podporujících rozhodování producentům a pracovníkům hospodařícím s půdou a zlepšování pružnosti agro-ekosystémů. Diverzifikování faremních provozů s mixem plodin a druhů hospodářských zvířat, která mohou prospívat v měnícím se prostředí, je hlavní způsob, jak zvýšit pružnost.

Prezident podepsal zákony o vodách a pozemkovém fondu

Ochranu vod před znečištěním a navýšení plateb zemědělcům přinášejí novely zákonů, které dnes podepsal prezident Václav Klaus. O podpisu zákonů ČTK informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Novela vodního zákona obsahuje nové zásady pro vodohospodářské práce a jejich povolování a pro nakládání s vodou, a zavádí také až pětimilionové pokuty. Novela má převést do českého právního řádu evropská pravidla a omezit administrativní zátěž ve vodoprávním řízení a firmám i státu snížit náklady.

Lobby zemědělců EU 27 ví, co chce

Presidium COPA (Farmářská lobbyistická organizace EU 27) přijalo strategický dokument o své představě budoucnosti Společné zemědělské politiky pro všech 27 států EU. Poměrně rozsáhlý dokument na jedenácti stránkách textu je vzkazem pro politiky, co od nich zemědělci v EU očekávají.

Povinnost podnikatelů - chovatelů hospodářských zvířat

Dle zákona č. 166/1999Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění § 5 odst. (2) je povinností chovatele, který chová jako podnikatel hospodářská zvířata pro účely podnikání dle písm. d) zpracovat a aktualizovat podle schválených zásad (§44 odst. 1 písm.c) pohotovostní plán pro případ výskytu nebezpečných nákaz a nemocí přenosných ze zvířat na člověka, jakož i pro případ vzniku mimořádné situace, a v souladu s celostátním programem tlumení jedné nebo více nákaz , nemocí přenosných ze zvířat na člověka a původců těchto nákaz a nemocí vlastní ozdravovací program, předložit jej ke schválení krajské veterinární správě a podle tohoto programu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info