Zařízení na loupání špaldy

Obilovina špalda, která byla historicky tradiční součástí stravy byla postupně vytlačena pšenicí s vyššími výnosy. V poslední době nastává návrat k tradičním plodinám, a také produkce špaldy (konvenční i bio) postupně roste. Vedle zralého zrna k produkci tradičních mlýnských produktů určených pro výrobu chleba, pečiva či müsli, nachází vzhledem k zájmu o zdraví uplatnění i zelené zrno („grünkern“) - špalda sklízená v mléčné zralosti. V Evropě je největší produkce i spotřeba špaldy v Německu.

V menších mlýnech se loupání špaldy provádí obvykle přímo na dvoře na zařízeních o kapacitě 100 až 300 kg/h. V r. 1889 byl v Bronnmühle v Rottenburgu (SRN) instalováno zařízení s výkonem 1,5 t/h. S rostoucí produkcí špaldy rostou i nároky na výkon loupacího zařízení. V r. 2004 bylo u firmy SLP (Schwäbische Landprodukte), Würzburg, instalováno průmyslové zařízení určené k provozu 24 h denně, 6 dní v týdnu, s integrovanými váhami a on-line systémem regulace výtěžnosti. Další velkokapacitní zařízení bylo dokončeno v r. 2005 v Düsseldorfu u Landhandel Rölkens. U těchto dvou nových zařízení byl problém velkého množství slupek řešen výkonným peletovacím zařízením. V dalších letech byly průmyslová zařízení instalována i v dalších evropských státech jako Balkánské státy, Skandinávie, Rakousko, Česko, Itálie a Španělsko. Obdobný trend panuje i v ostatních zemích světa, především v Austrálii, Kanadě a USA.

Příkladem průmyslového zařízení na loupání a čištění špaldy je „Centrum pro zušlechtění špaldy“ DVC 2 (Dinkelveredelungszenter) od firmy Horn Maschinen u. Anlagebau, Bad Salgau (SRN), které funguje na principu loupání odíráním a oddělování plev proudem vzduchu. Výkon zařízení je 1300 – 1500 kg/h, výtěžnost 90 – 95 % a podíl zlomků jen 1 – 2 %.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info