Souhrn událostí uplynulého dne - 11.5. – 12.5.2010

Pšenice v očekávání nové sklizně

Největší pokles ceny za poslední tři týdny zaznamenal v rámci včerejší obchodní seance na burze Chicago Board of Trade nejaktivnější červencový futures kontrakt na pšenici. Příčinou je očekávání růstu globální nabídky pšenice v letošním roce a zprávy o příznivém počasí v U.S., jež dalo za vznik očekávání vyšších výnosů. Podle amerického ministerstva zemědělství (USDA) dosáhnou globální zásoby pšenice k 31.5. 195,8 miliónů metrických tun, o 19 % více, než ve stejném období loňského roku. Sklizeň v jižní oblasti Velkých plání v U.S. by měla začít na počátku měsíce června.

Potravinářská inspekce zjistila v obchodní síti dva výrobky s nedeklarovaným alergenem

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala uvádění do oběhu dvou výrobků, u nichž nebyl na obale deklarován oxid siřičitý, který oba výrobky obsahovaly. Oxid siřičitý se v koncentracích vyšších než 10 miligramů na kilogram potraviny řadí mezi alergeny. Z tohoto důvodu musí provozovatelé na obalech potravin zřetelně označit tuto alergenní složku, aby se mohly osoby trpící alergií těmto potravinám vyhnout.

Výrobci: Obliba pomazánkového másla mezi Čechy roste

Pomazánkové máslo se mezi Čechy těší stále větší oblibě. Loňská výroba této tradiční domácí pochoutky meziročně vzrostla o pětinu na více než 10.600 tun. Uvedl to dnes předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Obyvatel ČR tak v průměru ročně sní zhruba jeden kilogram této mléčné pomazánky. Výrobek ze zakysané smetany a sušeného mléka či podmáslí se začal poprvé vyrábět v roce 1977 v Liberecké mlékárně. O dva roky později zahájila jeho produkcí také Choceňská mlékárna, která je nyní jeho největším tuzemským producentem.

Informace pro jatka a úředního veterinárního lékaře

Přestože nejde o novou informaci, dovolujeme si chovatelům připomenout povinnost, která vyplývá z přílohy II oddílu III nařízení EP a R (ES) č. 853/2004, jde o tzv. Informace o potravinovém řetězci, (dále IPŘ). To znamená, že chovatelé musejí provozovateli jatek 24 hodin před každou zásilkou zvířat zaslat požadované informace, nebo požádá-li provozovatel jatek nebo chovatel o výjimku, může mu krajská veterinární správa povolit zasílání IPŘ i méně než 24 hodin předem nebo až se zvířaty. Státní veterinární správa ČR připravila k využití příslušné formuláře, které jsou ke stažení na www.svscr.cz, a to pod rubrikou Veřejné zdraví - Informace o potravinovém řetězci.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info