Souhrn událostí uplynulých dní –13. 5. 2010

Prohlášení AK ČR k vetu novely zákona o ovzduší prezidentem republiky

Prezident ČR se rozhodl využít své pravomoci dané čl. 50 Ústavy České republiky a vrátit Poslanecké sněmovně zákon, kterým se mění zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší), ve znění pozdějších předpisů, přijatý dne 28. dubna 2010. Vetovaný zákon měl zavést od 1. června 2010 navýšení objemu biopaliv u motorových benzínů z dosavadních 3,5 % na 4,1 % a u motorové nafty z 4,5 % na 6,1 %.

Ceny jablek opět klesly, výsadby sadů jsou v útlumu

Farmářské ceny jablek letos meziročně klesly asi o desetinu na průměrných přibližně sedm až deset korun za kilogram. Pěstitelé tak jablka, které jsou hlavním ovocným druhem v Česku, prodávali za ceny pod výrobními náklady. Projeví se to v pokračování útlumu výsadby nových sadů a významně menší obnově sadařské techniky. Pokles cen podle něj zapříčinila hospodářská krize, kdy obchodníci v boji o zákazníka tlačili pěstitele ke snížení ceny. V obchodech pak byly ceny v posledních měsících meziročně nižší asi o tři koruny a jablka se prodávala v průměru za 21 až 25 korun za kilogram.

Olomoucký festival nabízí k ochutnání přes sto značek piv

V ráj milovníků piva se proměnila olomoucká dostihová dráha v městské části Lazce. V areálu ve středu odpoledne začal čtyřdenní pivní festival. Devátého ročníku přehlídky, jejíž nedílnou součástí jsou hudební produkce, se účastní více než třicítka pivovarů, což je dosavadní rekord olomouckého festivalu. Návštěvníci mohou tradičně ochutnat nejen piva známých značek, ale také pěnivý mok malých regionálních pivovarů. Letos poprvé se festivalu účastní pivovary Pardubice či Rohozec. Veškerou nabídku festivalu ale zřejmě nestihnou ochutnat ani nejotrlejší pivaři.

Afghánský mák napadla plíseň, opia bude možná o čtvrtinu míň

Vážná nákaza poznamenala v Afghánistánu letošní úrodu máku, který se používá k výrobě opia a heroinu. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC s odvoláním na šéfa Mezinárodního programu OSN pro kontrolu narkotik (UNODC) Antonia Mariu Costu. Podle něj by letošní produkce opia mohla být ve srovnání s loňským rokem z tohoto důvodu o čtvrtinu nižší. Costa uvedl, že plíseň zasáhla asi polovinu úrody máku v Afghánistánu, odkud pochází 92 procent světové produkce opia. Podle ředitele UNODC ceny opia v regionu již vzrostly o 50 procent.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info