Dovozci vítězí, farmáři musí likvidovat chovy

Za rok zmizelo z vepřínů šedesát tisíc prasat. Prázdnotou zejí už i kravíny a drůbežárny. Podle farmářů hrozí úplný konec zemědělství

Hospodářských zvířat v Česku znovu prudce ubylo. Ukazují to čerstvá data Českého statistického úřadu. Méně je krav, prasat a dokonce i drůbeže, jejichž stavy se považovaly za stabilní. Zemědělci navíc varují: „Kvůli nízkým výkupním cenám přijde další vlna vybíjení.“

Podle statistiků jen za uplynulých dvanáct měsíců ubylo z českých kravínů na 14 tisíc kusů skotu. Stavy vepřů se snížily o dvaašedesát tisíc na 1,9 milionu. To je zhruba o polovinu méně než před deseti lety a skoro dvaapůlkrát méně než v roce 1981, kdy stavy prasat překračovaly pět milionů kusů.

„Vůbec mne tato čísla nepřekvapují. Pokud na ministerstvo po volbách nedosedne pořádný ministr zemědělství, který bude mít politický vliv a ostré lokty, české zemědělství klekne,“ reagoval rozhořčeně prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Na vině jsou nízké výkupní ceny, a to jak mléka tak masa. Dokreslují to slova Františka Zobala, zástupce České republiky v pracovní skupině mléko při Evropské unii. „Konečná průměrná cena mléka za loňský rok byla 6,14 koruny, což je nejnižší cena od roku 1994. Je o 2,3 koruny nižší než v roce 2008. To jsou fakta, která vypovídají o mléčné krizi,“ uvedl pro Český rozhlas Zobal.

Další vlna vybíjení prasat na obzoru

A podobně to vypadá i u výkupní ceny vepřového, která podle Veleby oproti loňsku klesla o 14 %. To je prý situace, kdy hrozí další velká vlna vybíjení prasat v Česku. Přitom do dnešních dnů s prasaty skončila celá řada velkých farem. Příkladem může být Zemědělské družstvo v Bohuňovicích na Olomoucku, které ročně produkovalo pět tisíc vepřů. Vloni ale s chovem nadobro skončilo.

„Chov prasat je ztrátový, proto jsme jej úplně zrušili a rozhodně jej ani obnovit neplánujeme,“ řekl Deníku Miroslav Hampl, vedoucí živočišné výroby družstva. Situace jen nahrává levným dovozům, o čemž svědčí následující čísla. Zatímco v roce 2008 se mezi lednem a říjnem dovezlo do Česka 118 tisíc tun vepřového, o rok později už to bylo 144 tisíc tun.

Drůbežárny ohrožují Poláci

Jenomže s výčtem úbytku hospodářských zvířat na českých farmách nejsme zdaleka u konce. I taková stálice, jako je například drůbež, zaznamenala prudké snižování stavů, meziročně o neuvěřitelných 1,6 milionu kusů. „Mohou za to vzrůstající dovozy z Polska. Tamní farmáři mohou konkurovat nižší cenou, protože se na ně nevztahují tak přísné normy jako na nás. Například v Česku se musí zabitá drůbež chladit vzduchem, což je nákladné. V Polsku se drůbež chladí ponořením do studené vody,“ vysvětlil Veleba.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info