Potravinové večerky: přežívá jich už jen pár

Doslova boj o přežití svádí dennodenně provozovatelé regionálních malých obchůdku zvaných večerky. Drtí je totiž narůstající počet supermarketů na celém Kroměřížsku, jež mají otevírací dobu rovněž do dvaadvacáté hodiny.

Drobní živnostníci se ale nevzdávají a podnikají nejrůznější kroky, aby se na trhu udrželi.

„Hodně se teď na nás podepisuje nový supermarket, který je tu teprve od listopadu loňského roku. Poznáváme to hlavně na tržbách,“ povzdechla si ve středu například pracovnice večerky v Bystřici pod Hostýnem Dagmar Kulíková.

Zkrácená otevírací doba

Do budoucna prý chtějí dokonce zkrátit otevírací dobu. „Dopoledne se nám totiž nevyplatí mít otevřeno, lidí chodí hrozně málo. Ještě chvíli to vydržíme, od prázdnin pak budeme mít otevřeno od patnácti do dvaadvaceti hodin,“ vysvětlila Kulíková.

Boj o přežití svádějí také v kroměřížské večerce v ulici Tovačovského. Nízké tržby tam ale evidují už deset let.

„První rána byla, když z města odešli vojáci, což pro nás znamenalo pokles o patnáct procent,“ připomněl vedoucí prodejny Radomír Valášek.

Situaci ještě zhoršily velké prodejny, kterých během uplynulých let ve městě vzniklo hned několik. Nyní je prý ale ještě hůře.

„Je tu nezaměstnanost zhruba čtrnáct procent a není tu žádný průmysl. Lidé nemají peníze, a o to jde. O kupní sílu obyvatelstva,“ podotýká Valášek.

Aby ušetřili, propouštěli

Aby svůj podnik udržel při životě, musel sáhnout k personálnímu opatření. „Mám tu jen jednoho pracovníka, jinak se tu střídají členové naší rodiny. Vždycky, když se otevře ve městě nový supermarket, sebere jedno tamní místo čtyři ve městě, ať už v obchodech či pekárnách,“ posteskl si Valášek.

V Holešově pak už dokonce prý žádná večerka ani neexistuje, markety je odrovnaly. „Nemáme tu už takový obchůdek od té doby, co vznikly supermarkety, je to tak osm let. Večerky tu nejsou potřeba,“ řekla Lenka Hasníková, pracovnice holešovského informačního centra.

Podle některých lidí večerky do měst patří, mají totiž své kouzlo. „Měly by tu být, už třeba kvůli seniorům, kteří je upřednostňují více než velké obchody,“ tvrdí například Roman Judas z Dřínova.

Sám však spíše preferuje supermarkety. „Do večerky nechodím,“ přiznává.

Stejná názor má i Jaroslava Janíková z Kroměříže. „Když jdu na nákup, tak jedině do jednoho zdejšího marketu. Do večerky nechodím, ale ve městě by určitě nějaká být měla,“ míní Janíková.

Cestu do večerky si občas najde Martin Pavlíček z Kroměříže, mají tam totiž leckdy lepší sortiment než v supermarketech.

„Třeba zelenina mi tam připadá čerstvější, také jsou lepší, když člověk dělá malé nákupy. Na ty velké jezdíme samozřejmě do marketů,“ řekl Pavlíček.

Zatímco tedy ve večerkách mají až do dvaadvacáté hodiny o zákazníky svým způsobem nouzi, například v Kauflandech je k vidění pravý opak.

„Praxe a naše zkušenosti nám prokazují, že tomu tak je. Lidé komfort nakupování ve večerních hodinách využívají, přes den třeba tuto možnost kvůli zaměstnání nemají,“ uzavřel mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info