Souhrn událostí uplynulého dne - 17.5.2010

Poptávka po křimickém zelí oproti roku 1989 neklesla

Křimické kysané zelí se jako jeden z mála zemědělských výrobků prodává stejně jako před rokem 1989, navíc trvale s mírným ziskem. Sto let fungující Zelárna Jaroslava Lobkowicze v Křimicích, jedna z největších výroben v zemi, nakupuje hlávky od sedmi farmářů z okolí. Zelí stále zraje v modřínových kádích a ušlapávají ho ženy v bílých holínkách, řekl ČTK vedoucí výroby Otakar Drnka.

Lesy České republiky zrušily tendry

Lesy České republiky dne 17. 5. 2010 rozhodly o zrušení zadávacího řízení k veřejné zakázce s názvem „Provádění lesnických činností s prodejem dříví při pni“ Ke zrušení tendrů přistoupil podnik z toho důvodu, že se v průběhu zadávacího řízení vyskytly důvody hodné zvláštního zřetele, pro které nelze na zadavateli požadovat, aby v zadávacím řízení pokračoval.

Euro: Farmy v zahraničních rukou obdělávají přes 6 pct české půdy

Farmy v zahraničních rukou hospodaří na více než šesti procentech české zemědělské půdy. Celkem 378 farem se zahraniční účastí obdělává bezmála 230.000 hektarů z téměř 3,6 milionu hektarů obhospodařované zemědělské půdy. Ukázalo to šetření Českého statistického úřadu pro týdeník Euro, který o výsledcích informuje ve svém pondělním čísle. Cizinci půdu získali během sedmiletého moratoria, které si Česko vyjednalo před vstupem do Evropské unie. Podle něj cizinci nemohou v tuzemsku zemědělskou půdu a lesy kupovat, zákaz vyprší 1. května příštího roku.

Stavy hlavních druhů hospodářských zvířat v ČR klesly

Stavy hlavních druhů hospodářských zvířat s výjimkou ovcí, koz a koní se oproti loňskému roku snížily, vyplývá ze soupisu k 1. dubnu 2010, který pravidelně sestavuje Český statistický úřad. Nejvýrazněji poklesly počty chované drůbeže, ubylo také skotu a prasat, kterých se v zemi nyní chová nejméně od druhé světové války. Chovy skotu začátkem uplynulého měsíce čítaly 1,35 milionu kusů, o jedno procento méně než o rok dříve. U krav se stavy snížily o 1,5 procenta na 551.000. Naopak o 4,6 procenta na 167.000 kusů přibylo krav bez tržní produkce mléka.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info