Hydrometeorologická situace dne 18. 5. 2010 v 7:00 hod.

Český hydrometeorologický ústav nadále sleduje a průběžně aktualizuje vývoj počasí a nejbližší výhled srážkové a povětrnostní předpovědi, které jsou důležité pro rozhodování zastupitelstev při vydávání pokynů a informací veřejnosti i záchranným složkám. Podle našich informací jsou předpovědi vítány a členové zastupitelstev je pravidelně očekávají.

Jednání Ústřední povodňové komise prozatím neproběhlo. Podle svého statutu se Ústřední povodňová komise schází, pokud je kraji oslovena a její zasedání je požadováno. Ministryně životního prostředí Rut Bízková, jako předsedkyně ÚPK, konzultovala věc s hejtmany Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje, nabídla jim pomoc a požádala je o stanovisko, protože podle názoru MŽP, podpořeného předpovědní činností ČHMÚ, je situace vážná a centrální řízení prostřednictvím ÚPK je již nutné.

Pokud bude Ústřední povodňová komise svolána, budeme o tom na našich stránkách včas informovat.

Stav k 7 hodině úterý 18. května

Vydatné srážky s intenzitou 2 – 3 mm za hodinu jsme zaznamenávali v Moravskoslezských Beskydech, v nadmořských výškách nad 1100 m přecházely srážky dešťové ve sněhové. Za posledních 24 hodin jsou nejvyšší úhrny na stanicích Morávka (103 mm), Třinec (89 mm), Český Těšín (80 mm), Čeladná (77 mm), Těrlicko (75 mm), Jablunkov (72 mm), Lysá hora (64 mm). Výšky hladin ve sledovaných profilech kolísají, kulminace očekáváme v průběhu dnešního dne, na dolním toku Moravy postupně až do čtvrtka. Srážky se postupně rozšíří i do dalších, hlavně severních částí ČR, úhrny však nebudou nijak významné.

Mapy a modely ČHMÚ najdete zde:

Aktuální hydrologická situace 18-05-2010 v 7 hodin ráno (PDF, 691 kB )

Výstraha ČHMÚ, vydaná v úterý 18. 5. 2010 v 00:57 hodin.

POVODŇOVÉ OHROŽENÍ (EXTRÉMNÍ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

Jihomoravský

Zlínský

Olomoucký: (PR)

od úterý 18.05.2010 01:00 do odvolání

EXTRÉMNÍ SRÁŽKY (EXTRÉMNÍ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

Zlínský

Moravskoslezský: (FM, NJ)

od úterý 18.05.2010 01:00 do úterý 18.05.2010 23:59

EXTRÉMNÍ POVODŇOVÉ OHROŽENÍ (EXTRÉMNÍ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

Zlínský

Moravskoslezský: (FM, KA, NJ, OT)

od úterý 18.05.2010 01:00 do odvolání

POVODŇOVÁ POHOTOVOST (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

Olomoucký

Moravskoslezský: (BR, OP)

od úterý 18.05.2010 01:00 do odvolání

VELMI VYDATNÝ DÉŠŤ (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

Zlínský

Moravskoslezský: (BR, KA, OP, OT)

od úterý 18.05.2010 10:00 do úterý 18.05.2010 23:59

POVODŇOVÁ BDĚLOST (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

Jihomoravský

Olomoucký: (PV)

od úterý 18.05.2010 01:00 do odvolání

VYDATNÝ DÉŠŤ (NÍZKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):

Olomoucký: (JE, OL, PR, SU)

od úterý 18.05.2010 11:00 do úterý 18.05.2010 23:59

Situace: Počasí u nás bude i nadále ovlivňovat tlaková níže, jejíž střed se bude udržovat nad Ukrajinou. V Beskydech a jejich nejbližším okolí spadne od dnešní půlnoci (z pondělí na úterý) do půlnoci z úterý na středu 20 až 70 mm. V dalších oblastech od 5 do 30 mm. K výraznějšímu slábnutí srážkové činnosti by mělo docházet během středečního dne.

Aktuální hydrologický vývoj a prognóza: V současné době pokračuje v Moravskoslezském kraji srážková činnost, hodinové intenzity zde dosahují hodnost 1 až 5 mm. Na menších vodních tocích v zasažené oblasti dochází i nadále k pozvolným poklesům nebo jsou rozkolísané. Menší levostranné přítoky však zaznamenaly vlivem srážkové činnosti vzestupy (např. Husí potok, Bílovka, ale i např. tok Odra v Odrách).

Vzhledem k přetrvávajícím srážkám lze očekávat další vzestupy s možným dosažením dalších SPA. Očekávaná srážková činnost by měla ve druhé polovině noci, dle předpovědi meteorologických modelů, pravděpodobně přechodně zeslabovat. Avšak její intenzita by mohla opět zítra dopoledne zesílit. Předpokládané srážky mohou rovněž opětovně zvýšit aktuálně klesající hladiny menších toků zejména v Beskydech a jejich podhůří. Jejich míra však bude závislá na intenzitě srážek. V níže položených profilech očekáváme vlivem dotokových poměrů v povodí vzestupy hladin (např. Odra v Bohumíně, Bečva v Dluhonicích či Opava v Děhylově). V povodí Opavy, Bělé a Vidnávky dochází aktuálně k mírným vzestupům hladin. Na celém toku Olše již dochází k mírnému poklesu hladin. Průtok Odry v Bohumíně během noci očekáváme na úrovni 1100 až 1200 m3.s-1. V povodí dolní Moravy hladiny toků nadále stoupají. Ve stanicích Spytihněv a Strážice je již překročen 3.SPA, ve stanicích Kroměříž a Lanžhot 2.SPA. Na řece Moravě pod soutokem s Bečvou budou hladiny i nadále stoupat. V Kroměříži a Lanžhotě hladina překročí 3.SPA. V důsledku rozlivů jsou vzestupy hladin značně zpomalené. Kulminační hodnotu průtoků ve stanicích Kroměříž, Spytihněv, Strážnice a Lanžhot nelze přesně stanovit, současný předpoklad je na úrovni přibližně 50tiletých průtoků, v Lanžhotě na úrovni přibližně 20tiletého průtoku, a to v průběhu úterní noci až čtvrtku. Situace bude průběžně upřesňována. Mimo povodňového nebezpečí hrozí při kombinaci podmáčené půdy a čerstvého větru i nebezpečí polomů.

Jarmila Krebsová, tiskové oddělení MŽP

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info