Děti si na svém políčku pěstují brambory

Starosta středočeské obce Kadlín na Mělnicku Zdeněk Šesták se rozhodl pro zajímavou akci, která by v dětech od útlého věku vzbudila zájem o zemědělství. Rodičům následně v dopise vysvětlil, že akce nazvaná Sázení brambor navazuje na rok 2008, který byl Mezinárodním rokem brambor, významné plodiny pro zdravou lidskou výživu.

„Dnes jsou děti odtrženy od činností a poznání, co vše je nutné udělat pro zajištění potravin pro náš stůl. Pro mnohé to bude možná první, ale i poslední dotek s půdou a motykou. Budeme rádi, když se na podzim vrátíte se svým potomkem ke sklizni „jeho brambor“. Za sázení brambor dáváme dětem malý dáreček – sedm brambor a krabičku mléka. Tyto produkty mají s přiloženým letáčkem dát do vašich rodin jako náš pozdrav,“ svěřil v dopise svůj nápad starosta.

„Dětem jsme v našem muzeu ukázali i něco z historie života české vesnice. Vesnice se značně změnila. Tyto změny probíhají i v dnešní době. A pro vesnici přinášejí i řadu problémů. U nás v Kadlíně již nemáme krávy, prasata a koně. Důvodem je, že zemědělci na mléce a mase prodělávají. Díky vstřícnosti zemědělců - sponzorů do balíčku se sedmi bramborami dáváme i krabičku půllitrového mléka. Na každém půl litru zemědělci prodělávají korunu. U mnohých zemědělských podniků to za rok dělá i několik milionů korun. Potravin v supermarketech je dost. Jsou ale cizí a většinou horší kvality,“ uvedl v dopise dále starosta Zdeněk Šesták. Vyzval rodiče k podpoře českého zemědělství, a tím i českých potravin. Dopis i snímky starosta poslal do sídla Agrární komory a my rádi přetiskujeme na stránce AK ČR.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info