Pozemky v ČR

Moratorium a přednostní nabývání půdy

Na více než šesti procentech české zemědělské půdy hospodaří občané z jiných zemí. Celkem 378 farem se zahraniční účastí obdělává zhruba 230.000 hektarů z téměř 3,6 milionu hektarů obhospodařované zemědělské půdy. Přechodný sedmiletý zákaz nákupu půdy si ČR při vstupu do EU vyjednala, aby získala čas na dořešení restitucí a umožnila přednostní nabývání půdy místním občanům. Podle moratoria nemohou cizinci u nás kupovat zemědělskou půdu a lesy. Zákaz platí do 1. května příštího roku.

Pozemky v ČR však mohou podle moratoria nakupovat občané EU, kteří zde nejméně tři roky žijí a hospodaří. Pozemky si mohou pořizovat i právnické osoby v zahraničním vlastnictví, které mají v České republice sídlo.

Z celkových 230 tisíc hektarů připadá 28,6 tisíce na 201 farem ve stoprocentním vlastnictví cizinců. Většinou si občané z jiných zemí založili v ČR společnosti s ručením omezeným. Zbývajících 177 farem obhospodařujících 201.000 hektarů vlastní dohromady Češi a cizozemci.

Žádná statistika však nepodchytí výměru české půdy, na níž cizinci vládnou zatím skrytě, na základě smlouvy o smlouvě budoucí. Čekají na skončení přechodného období, po kterém své vlastnictví zlegalizují.

Cizinci půdu přes prostředníky mohou získávat i ze státního Pozemkového fondu, který pozemky odstátňuje. Fond dosud převedl zhruba 500.000 hektarů půdy. Nyní fond spravuje zhruba 270.000 hektarů, letos chce odstátnit 53.000 hektarů a na začátku příštího roku 140.000 hektarů půdy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info