Nejlepší ekofarmou se stala AgroFyto z Valašska

V soutěži o nejlepšího ekologického zemědělce roku letos zvítězila společnost AgroFyto z Horní Lidče na Valašsku, která se věnuje především chovu mléčného a masného skotu. ČTK o tom v úterý informovali organizátoři soutěže.

Putovní trofej pro vítěze, takzvaný Bartákův hrnec naplněný mincemi v hodnotě 15.000 korun, bude vítězům předán poslední květnovou neděli přímo na jejich hospodářství.

Ekostatek, působící ve valašských obcích Lidečko a Horní Lideč v Chráněné krajinné oblasti Beskydy mezi Valašskými Klobouky a Vsetínem, dnes obhospodařuje 690 hektarů luk a pastvin a 157 hektarů orné půdy. Na pastvě může být celoročně 650 kusů skotu, z čehož je 120 dojnic Holštýnského plemene a 530 zvířat masného plemene Siementhal.

Chystají prodej biomasa

Krávy z farmy průměrně denně nadojí 2000 litrů mléka, které mlékárna ve Valašském Meziříčí zpracovává na biovýrobky. Letos chce podnik zahájit také prodej hovězího biomasa ze dvora. Celý provoz firmy zajišťuje 17 pracovníků. Společnost spolupracuje s obcemi i při zimní údržbě komunikací, veřejných zelených a sportovních ploch.

Porota ocenila zejména úspěšnou transformaci bývalého jednotného zemědělského družstva na dnešní efektivní soukromý zemědělský podnik. "Za vývojem jistě nikterak bezbolestným je zde úctyhodná pracovitost, vytrvalost až zdravá tvrdohlavost oceněných i jejich týmu, uvedl zakladatel soutěže, nestor českého ekologického zemědělství, Richard J. Barták.

Ocenění, jehož smyslem je především propagace biopotravin a ekozemědělství u veřejnosti, bude letos předáno již poosmnácté. Cena se uděluje vždy na statku vybraného ekozemědělce. Hodnoceny jsou nabídka a úroveň služeb, objem a kvalita bioproduktů, ekologické vztahy hospodářství, přínos pro rozvoj oboru či využití druhotných surovin a energetických zdrojů na farmě. V loňském roce soutěž vyhrál ovocnář Bedřich Plíšek z Jičínska.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info