Prodej dvou masokombinátů Andreji Babišovi začal zkoumat ÚOHS

Prodej masokombinátů Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž skupině Agrofert Holding Andreje Babiše začal zkoumat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). O souhlas s transakcí mezi firmami, jejichž obrat se pohybuje v řádech miliard korun, požádal ÚOHS Agrofert Holding. ČTK to zjistila z elektronické úřední desky ÚOHS.

ÚOHS proto zahájil ve středu správní řízení k této fúzi, ze zákona má na rozhodnutí 30 dnů. Pokud úřad obecně zjistí ve správním řízení nějaké potíže, například v podobě stížností konkurentů, může lhůtu prodloužit o čtyři měsíce. Teoreticky může fúzi i zastavit, v posledních letech se to ale nestalo. Může také dospět k závěru, že fúze u menších firem nepodléhá jeho povolení.

Krahulík - Masozávod Krahulčí a Kmotr - Masna Kroměříž byly dosud součástí Energetického a průmyslového holdingu (EPH). Podle serveru Motejlek.com činí prodejní cena zhruba miliardu korun. Součástí Krahulíku je navíce i někdejší hodická Vysočina. Novým nabyvatelem firem by se měly stát Kostelecké uzeniny ze skupiny Agrofert Holding.

Kostelecké uzeniny budou po převzetí sesterské společnosti Maso Planá a nově koupených masozávodů dosahovat ročních tržeb přes sedm miliard korun, uvedl server. V lepších letech by mohlo jít až o deset miliard. Krahulík a Kmotr loni dohromady utržily lehce přes 1,8 miliardy korun. O rok dříve vykázaly i s Vysočinou souhrnný zisk po zdanění 113 milionů Kč.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info