Souhrn událostí uplynulého dne - 19.5.2010

Ministr zemědělství navštívil Čínu

Ministr Jakub Šebesta se zúčastnil zahájení mezinárodního potravinářského veletrhu SIAL CHINA v čínské Šanghaji, který se koná od 19. do 21. května.SIAL China je mezinárodní veletrh nápojů a potravin s přidruženým veletrhem Packtech & Foodtech. Tento veletrh patří k nejvýznamnějším potravinářským veletrhům v Asii. V letošním roce probíhá 10. ročník a účastní se ho více než 1000 vystavovatelů z 50 zemí.

ČSÚ: V Jihočeském kraji ubývá prasat a skotu, přibývají ovce

Stavy hlavních druhů hospodářských zvířat v Jihočeském kraji se v posledních letech výrazně snižují. Pokles se dotkl chovů prasat, skotu a drůbeže. Vepřů za posledních deset let ubyly více než dvě pětiny, stavy ovcí se naopak téměř zdvojnásobily. Vyplývá to z aktuálního soupisu hospodářských zvířat Českého statistického úřadu. Úbytek hlavních druhů zvířat se týká celé republiky. Vepřů v Jihočeském kraji meziročně ubylo o pět procent, k letošnímu 1. dubnu jich bylo evidováno přes 225.400 kusů. Skotu je meziročně o 0,5 procenta méně, za deset let jeho stavy poklesly o desetinu na necelých 210.000 kusů.

Sněmovna přehlasovala Senát a prosadila zahrádkářský zákon

Zahrádkářům dnes opět svitla šance, že jejich oblíbené hobby bude upravovat zvláštní zákon. Sněmovna dnes přehlasovala senátní veto a prosadila zahrádkářský zákon. Předloha například upravuje vznik zahrádkářských osad nebo pravidla dědění nájmů zahrádek. Zákon ale nemá vyhráno, nyní ho dostane k podpisu prezident, a pokud by ho vetoval, sněmovna by už ho do voleb nestihla přehlasovat.

Mor prasat stále sledujeme

Příznivá nákazová situace ve výskytu klasického moru prasat v ČR i v okolních státech a ukončení orální vakcinace divokých prasat na Slovensku vedla k vymizení protilátek proti této nákaze v populaci divokých prasat. Na základě výskytu protilátek u divokých prasat se dosud sledovala tato nákaza i u domácích prasat, protože v blízkých oblastech bylo zvýšené riziko zavlečení této nákazy do chovu.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info