Farmáři z Olomouckého kraje loni snížili výrobu masa

Zemědělské podniky z Olomouckého kraje loni meziročně snížily produkci masa. Bez drůbežího ho vyrobily 27.394 tun, což je o 8,6 procenta méně než předloni. Produkce masa loni klesla v celé zemi, snížila se o bezmála devět procent na 361.814 tun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Snížení výroby masa v kraji zapříčinil především pokles produkce hlavní komodity regionu, vepřového. Farmáři ho loni vyprodukovali 24.434 tun, meziročně o 8,7 procenta méně. V kraji rovněž poklesla produkce hovězího a telecího masa, snížila se o téměř osm procent na 2959 tun.

Úbytek výroby vepřového masa souvisí podle vedení olomoucké Agrární komory s tím, že zemědělci redukují chovy prasat, protože produkce vepřového se jim nevyplácí. Chovy snižují podle Agrární komory zejména podniky, které nemají možnost kompenzovat výrobu vepřového jinou zemědělskou produkcí. Na konci loňského roku zemědělské podniky z regionu chovaly 126.865 vepřů, meziročně o téměř 23 procent méně.

Největšími tuzemskými výrobci masa loni byly zemědělci z Vysočiny, kteří vyprodukovali 51.639 tun. Za nimi skončili farmáři ze středních a jižních Čech. Nejméně masa na trh dodali chovatelé z Karlovarského kraje. Farmářům z Olomouckého kraje patřila sedmá příčka. Výroba masa v uplynulém roce klesla ve všech krajích.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info