Souhrn událostí uplynulého dne - 20.5.2010

Rané brambory budou letos asi dražší kvůli nižší úrodě v cizině

Rané brambory letos zřejmě podraží. Podle Ústředního bramborářského svazu ČR se jich kvůli nepříznivému počasí urodilo méně v zahraničí a sázení a pěstování na českých polích se opožďuje. První sklizně brambor v Polabí a na jižní Moravě lze očekávat až v polovině června, tedy asi o dva týdny později než obvykle, řekl dnes ČTK tajemník svazu Josef Králíček. Pěstitelé by kilogram mohli prodávat i za 13 korun; ve stejné době před rokem nedostávali ani deset korun.

Kontroly mléčných automatů nezjistily zatím problémy

Státní veterinární správa (SVS) dosud nezjistila při kontrolách automatů na prodej čerstvého mléka žádné závažnější problémy. ČTK to dnes řekl mluvčí SVS Josef Duben. V Česku je nyní více než 160 přístrojů, z nichž si lidé mohou natočit tepelně neupravené mléko přímo od zemědělců. SVS koncem února informovala, že se na kontrolu automatů zaměří. Důvodem byly zprávy o průjmových onemocněních, které mohly mít souvislost s prodejem syrového mléka. "Drobné problémy, které byly zjištěny, nebyly takového charakteru, že by bylo ohroženo zdraví zákazníků," uvedl Duben.

Zástupci ASZ ČR na zahájení výstavy NATURA VIVA 2010

Ve středu 19. května 2010 byla slavnostně zahájena známá výstava NATURA VIVA na Výstavišti v Lysé nad Labem. Zahájení se zúčastnili také zástupci Asociace soukromého zemědělství ČR spolu s předsedou ing. Josefem Stehlíkem a s dalšími kolegy organizací sdružených v nové Unii subjektů zainteresovaných v myslivosti ČR - Myslivecké unii ČR. V prostorách Výstaviště se sešli v 11.30 zástupci organizací sdružených v rámci Unie subjektů zainteresovaných v myslivosti ČR (Myslivecké unie ČR), aby zde podepsali „Statut Myslivecké unie ČR“.

Jak zacházet s potravinami v zatopených oblastech

Voda v zatopených oblastech pomalu opadá, nastává čas úklidu a likvidace škod. Státní zemědělská a potravinářská inspekce v této souvislosti připomíná zásady bezpečného zacházení s potravinami. Lidé by neměli konzumovat potraviny, které přišly do přímého styku s povodňovou vodou, neboť je u nich vysoké riziko mikrobiální kontaminace. Využít lze pouze hermeticky uzavřené potraviny, a to pouze konzervy za předpokladu, že budou pečlivě očištěny a desinfikovány. I tak je však nutné věnovat pozornost tomu, zda obal není nikde poškozen, deformován a zda potravina uvnitř nevykazuje senzorické změny (změny chuti, barvy, vůně).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info