Souhrn událostí uplynulého dne - 21.5. – 23.5.2010

Růst a zaměstnanost jsou klíčové pro reformu zemědělské politiky, říkají Španělé

Hospodářský růst, tvorba nových pracovních míst a udržitelnost v sektoru zemědělství jsou podle Španělů hlavními cíli plánované reformy Společné zemědělské politiky EU (SZP). Zemědělství přijde Unii ročně na 50 miliard eur a v rámci nového finančního rámce po roce 2013 se sektor musí reformovat. Politici, kteří jsou pro zachování současné výše financování SZP, si uvědomují, že je třeba zemědělství napojit na širší komplex hospodářských, sociálních a environmentálních cílů EU.

ČSÚ: V minulých dvou týdnech zdražil chléb a zlevnily papriky

V uplynulých dvou týdnech v obchodech nejvíce zdražil chléb, a to o více než šest procent. Poměrně výrazně se zvýšila také cena minerální vody a pomerančů. Naopak méně zákazníci platili za papriky, rajská jablka a šunkový salám. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Konzumní kmínový chléb byl v obchodech k 17. květnu v průměru za 18,86 koruny za kilogram, byl tedy o 1,17 koruny dražší než o dva týdny dříve. O 26 haléřů víc než před dvěma týdny zaplatili zákazníci za jeden litr přírodní minerální uhličité vody, která stála průměrně 8,25 koruny. Kilogram pomerančů byl dražší o 89 haléřů a prodával se za 28,68 koruny.

Prezidentovo veto zemědělcům nevoní

Nesouhlas prezidenta Václava Klause se záměrem přimíchávat od letošního června více lihu do benzinu a především řepkového oleje do nafty komplikuje situaci jak českým výrobcům biopaliv, tak zemědělcům. Například v Agro Pertoltice na Kutnohorsku letos vyseli skoro o sto hektarů více řepky než loni. Počítali s podstatně větším zájmem o tuto plodinu.

AK: Voda zaplavila minimálně 12.000 hektarů zemědělské půdy

Rozvodněné toky na Moravě a ve Slezsku zaplavily minimálně 12.000 hektarů zemědělské půdy, řekl dnes ČTK Jan Záhorka z Agrární komory. Zaplaveny jsou také některé hospodářské budovy, například sklady krmiv či stáje. Údaj z dnešního rána není konečný, neboť dosud nejsou k dispozici údaje z Jihomoravského kraje, kde se voda dále rozlévala. Například na Opavsku a Ostravsku je podle Záhorky zatopeno celkem 1650 hektarů, na Frýdeckomístecku 2013 hektarů, Olomoucký kraj hlásí přes 3000 hektarů zatopených polí, na středním toku Moravy na Hodonínsku je pod vodou 2800 hektarů.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info