Pokud možno nezabíjet. Holuby

Ale jak si v některých městech poradit s tolika holuby? Nejdřív je ale třeba si uvědomit že pro „zdivočelé“ domácí holuby jsou města poměrně přirozeným prostředím pro život. Domestikováni a následně z péče člověka uniklí a „opuštění“ holubi pocházejí z původního druhu holuba skalního. Město svou strukturou budov, mostů a věží je pro ně ideálním prostředím. A nabízí i dostatek potravy.

A druhá úvaha, zejména občanů a městských zastupitelů, by měla být, a většinou tomu i tak je, regulovat množství holubů omezením nabídky hnízdních možností Proto je tolik historických budov i cenných artefaktů zasíťováno. Jednak aby nebyly objekty narušovány agresívním trusem, ale i proto, aby se v zákoutích a na půdách holubi neusídlovali. Dalším opatřením je holuby nekrmit a udržovat pořádek okolo nádob na odpady. A to je úkol zejména pro občany. Že se holubi dovedou o potravu postarat, je možné se přesvědčit pouhým okem, jak se „pasou“ na trávnících, na volných plochách, jak zobají seménka plevelů. Ostatně také létají za potravou i za město.

Pokud lidé zjistí, že se jim holubi snaží zahnízdit, dejme tomu, na balkoně, a oni o hnízdo nestojí, mohou je odstranit a hodit do komunálního odpadu. Nejlépe dokud v něm ještě nejsou vejce. Lze tak ale učinit i se snáškou. Nikoli však již s vylíhlými holoubaty. To ne! Zde si pak člověk musí vytrpět následky vlastní nedochvilnosti.

Za určitých okolností může dojít k tzv. regulaci populace holubů. Rozhodnutí o omezení podmínek výskytu, zejména nedovoleného přikrmování, o podmínkách odchytu a o případné likvidaci, aby se populace volně žijících holubů, zejména z hygienických a zdravotních důvodů omezila, přijímá město či obec. Je to v jejich kompetenci. Vzhledem k tomu, že se jedná o asanační činnost, mohou ji provádět pouze schválené firmy s kvalifikovanými pracovníky podle podmínek a metodami stanovených příslušnými předpisy tak, aby zvolený způsob nebyl v rozporu s hygienickými a veterinárními předpisy a se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Vždy je dobré se obrátit na specializovanou registrovanou firmu. Obce pak postup oznámí místně příslušné městské či krajské veterinární správě, která akci dozoruje.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info