Komise se snaží snížit rybolovné kvóty na rok 2011
24.05.2010 | Enviweb.cz
Komise se při stanovování rybolovných kvót na příští rok snaží najít rovnováhu mezi udržitelností a stabilitou.
Evropská komise oficiálně zahájila rozhovory o rybolovných kvótách na rok 2011 a předložila zprávu, ve které uvádí, jaké priority sleduje její návrh na omezení odlovů.
Komisařka pro rybolov Maria Damanaki podporuje přísnější stanovování rybolovných kvót. Existují totiž obavy, že současná úroveň odlovu je pro zachování rybích populací příliš vysoká. "Chci zdůraznit, že je třeba stanovit kvóty tak, aby byly dodrženy všechny závazky Evropské unie ohledně udržitelnosti rybolovu," uvedla komisařka.
Ve zprávě se rovněž uvádí, že se Komise pokusí vyvarovat zbytečných změn kvót.
Země EU se v roce 2002 dohodly, že do roku 2015 budou odlovy na udržitelné úrovni. I přesto je však okolo 90 % rybích populací loveno nadměrným způsobem. Přímořské země stále odloví přibližně o 34 % ryb více, než doporučují vědci.
Každý rok ministři rybolovu členských zemí stanovují rybolovné kvóty pro oblast Baltského moře, Černého moře a severovýchodního Atlantiku (zahrnuje i Severní moře). Komise tyto kvóty navrhuje na základě vědeckých doporučení, která vycházejí ze stavu rybích populací.
Zpráva byla zveřejněna v době, kdy také začíná online fungovat atlas, který poskytuje podrobné informace o evropských mořích a oceánech. Ve španělském Gijónu se tento týden rovněž koná konference na vysoké úrovni o námořních záležitostech. Setkání, jež probíhá od 18. do 21. května, je jednou ze 40 akcí, které byly připraveny v rámci oslav Evropského dne moří .
Evropská unie se může pochlubit 70 000 km dlouhým pobřežím, o které se dělí celkem 22 zemí. Přímořské regiony jsou domovem asi 40 % obyvatel EU, tedy okolo 200 milionů lidí. Díky rybolovu a dalším aktivitám, jako je provoz přístavů, lodní doprava a cestovní ruch, zde vzniká přibližně 40 % hrubého domácího produktu Unie.
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



