Vytrvalé deště trápí i zvířata, jsou vysílená

Krutou zkoušku povodně připravily nejen lidem, ale i živé přírodě. Vytrvalé deště totiž přišly v období, kdy zvířata mají mladé a mnoho ptáků sedí na snůškách nebo již o potomky pečuje. Nepříznivé počasí nadto udeřilo krátce po vleklé a tuhé zimě. Ochránci přírody tak mají plné ruce práce.

Počet zvířecích pacientů v posledních dnech vzrostl například ve Stanici na záchranu volně žijících živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku. Dlouhodobým nečasem trpí pěvci jako rorýsi, vlaštovky, jiřičky, ale i mláďata obecně. „V chladném počasí ptáci obtížněji shání potravu, protože ve vzduchu je méně hmyzu. Dlouhotrvajícím deštěm jsou vyčerpáni, a když sednou na zem, promoknou a nejsou pak schopni létat,“ vysvětlil pracovník stanice Jan Kašinský. Záchranáři v těchto dnech dokonce poprvé zaznamenali kolaps samice čápa bílého. Čápice vejce a několikadenní mláďata zahřívají bez ohledu na počasí a v nepříznivém počasí jim tak hrozí úhyn.

V přírodě je nyní možné nalézt také vyčerpaná a podchlazená srnčata či mladé zajíce.

„I když u nich není matka, lidé by na ně v žádném případě neměli sahat ani je z lesa odnášet. V krajním případě by se to dalo kvalifikovat jako pytláctví,“ upozornil včera odborník.

Do lokalit, kde se zvěř při deštích stahuje, by lidé podle ochránců radši neměli vůbec chodit ani tam volně pouštět psy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info