Neziskovky představily plán na záchranu biodiverzity

EU podle sdružení Birdlife při ochraně biodiverzity selhává především proto, že v unijních politikách chybí důraz na ochranu živočišných a rostlinných druhů a schází na ní potřebné finance.

Evropská unie si vytkla za cíl do roku 2010 zastavit úbytek biodiverzity. Přes celkový neúspěch podle BirdLife existují příklady účinných projektů, které dokazují, že „EU už disponuje silnými konzervačními nástroji a pokud se k tomu přidá politická vůle implementovat plány odborníků, přicházejí pozitivní výsledky“.

Nová zpráva organizace BirdLife „o pokroku k zastavení úbytku biodiverzity“ předkládá mnoho specifických doporučení jak kritickou situaci řešit. Návrhy jsou rozděleny do čtyř skupin: řízení a legislativa, investice do přírodního kapitálu, stavba zelené infrastruktury a pojmenování hlavních příčin úbytku biodiverzity.

Prosazovat biodiverzitu v různých politikách

Ve svém plánu na záchranu evropské biodiverzity BirdLife zdůrazňuje nutnost zvýšit vymahatelnost existující legislativy EU. Mimo to ale BirdLife navrhuje vytvořit speciální strategie v klíčových oblastech, jako je společná zemědělská nebo rybolovná politika.

Sektorové strategie EU pro příštích deset let by měly zvýšit zájem relevantních aktérů na plnění unijních cílů v oblasti biodiverzity (…) a dosáhnout lepší implementace (legislativy) a lepšího financování,“ píše se ve zprávě.

Dále je podle autorů zprávy potřeba poskytnout více peněz a vyvinout nové nástroje pro zlepšení finančních toků určených na ochranu biodiverzity a implementaci příslušných politik.

Dalším bodem, který zpráva zmiňuje je efektivita využití půdy, která musí být co nejvyšší, aby se tak snížil negativní vliv výstavby nové infrastruktury a rozvoje měst na biodiverzitu. Zpráva obsahuje také návrh na označování výrobků podle jejich vlivu na biodiverzitu, což by mohlo spotřebitele motivovat k zodpovědnému chování.

Potřeba vhodných cílů

Zmiňovaný dokument také navrhuje seznam měřitelných cílů, které by urychlily pokrok v celé EU. Ve zprávě je také tabulka, která hodnotí jednotlivé členské země podle toho, jak jsou úspěšné v jednotlivých oblastech souvisejících s ochranou biodiverzity.

Tabulka hodnotí úspěšnosti států pomocí „semaforového systému“. Zelená barva je nejlepší - situace je v pořádku, naopak červená znamená neuspokojivý stav.

V souhrnném hodnocení nedosáhl žádný stát zelené barvy, 19 států včetně ČR dostalo oranžovou a osm členů EU má červenou (Malta, Kypr, Řecko, Irsko, Itálie, Španělsko, Rumunsko a Bulharsko).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info