Plzeň po letech oživí pravidelné farmářské trhy

Občanské sdružení ENVIC obnovilo v Plzni po desítkách let pravidelné trhy s místní zeleninou, ovocem, mléčnými a masnými výrobky.

Plzeňské farmářské trhy začnou tuto sobotu dopoledne na nádvoří hotelu Gondola v centru Plzně a na stejném místě se budou konat vždy poslední sobotu v měsíci do října mimo července, řekl ČTK koordinátor projektu Tomáš Popp z Environmentálního centra (ENVIC). Příští rok by měly být jednou za dva týdny na větším prostoru.

„Čeští spotřebitelé si začínají uvědomovat, že potraviny nelze vybírat jen na základě ceny. Stále více se zajímají o to, kdo je vyrábí, za jakých podmínek a s jakou environmentální náročností. Proto se častěji přiklánějí k místním potravinám s dohledatelným původem,“ dodal. V Německu pořádají takové akce ve většině velkých měst.

Na trzích budou prodávat místní farmáři, kteří ekologicky příznivější produkty vyrábějí. „Půjde o sezonní zeleninu a ovoce, mléčné i masné výrobky, výtečné pečivo i rukodělné výrobky,“ dodal Popp. Hotel Gondola nabídne specifická selská jídla.

Podpora domácích výrobků

"Trhy by měly přispět ke zvýšenému zájmu o místní potraviny, které nejsou převážené tisíce kilometrů, mají vyšší kvalitu a jsou alternativou k anonymním produktům ze supermarketů.

Hlavním tématem prvních trhů, které podpořil nadační fond Zelený poklad, budou místní produkty. Své výrobky budou v Plzni prodávat držitelé značek Místní výrobky ze západu Čech a Šumava – originální produkt. Na stránkách www.plzensketrhy.cz lze najít informace o environmentálních aspektech výroby potravin, spotřebitelských preferencích, dále aktualizovaný katalog vystavovatelů, který bude doplňován po jednání s jednotlivými farmáři. Každý vystavovatel tam má prostor pro prezentaci, což mu umožňuje navázat nové kontakty i příležitosti, dodal Popp.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info